Bewind Zimbabwe valt eigen landhervormingen af

01-11-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Staatssecretaris Sylvester Nguni maakte zijn opmerkingen dinsdag tijdens een congres van de Zimbabwaanse Boerenunie. De regering van Zimbabwe erkent hiermee dat de omstreden landhervormingen, waarbij blanke boeren werden onteigend ten gunste van zwarte landlozen, de agrarische productie geen goed hebben gedaan.


'Er zijn maar een paar mensen die hun boerderij toegewijd zijn terwijl de meeste landbezitters niets uitvoeren op hun landgoederen', citeert de Zimbabwaanse staatskrant Herald staatssecretaris Nguni. 'We hebben land gegeven aan mensen die de passie voor het boerenvak missen en daarom daalt onze productie jaarlijks.'

De kritiek komt twee weken na gelijkluidende opmerkingen van vice-president Joseph Msika. Deze dreigde dat de regering alle onderbenutte bedrijven zal opeisen en toewijzen aan succesvolle boeren. 'We kunnen het niet accepteren dat mensen er alleen nieuwe huizen bouwen zonder de grond voor productieve doeleinden te gebruiken.' 'Saboteurs', noemde de andere vice-president, Joyce Mujuru, de improductieve landbezitters.

Volgens schattingen van internationale hulporganisaties hebben zo'n 4,3 miljoen van de 13 miljoen Zimbabwanen voedselhulp nodig. De regering weet de voedseltekorten, die ze overigens lange tijd ontkende, aan de aanhoudende droogte.

Koloniale erfenis

De landhervormingen, die in 2000 begonnen en met veel geweld gepaard gingen, hebben ertoe geleid dat zo'n 4500 grote en kleine blanke boeren van hun boerderijen zijn gejaagd. De landbouwgronden werden vervolgens verdeeld onder landloze boeren en oorlogsveteranen. Volgens critici zijn veel van de begunstigden handlangers van de autoritaire regering van president Robert Mugabe.

De meeste van de nieuwe landbezitters zouden geen enkel benul van landbouw hebben en aangewezen zijn op een korte handleiding van de regering. Anderen zouden nog onbewerkte grond toegewezen hebben gekregen.

Pap

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties haalde maandag nog uit naar de Zimbabwaanse regering omdat zij humanitaire hulp aan de meest ondervoede Zimbabwanen afwijst. In een reportage van de Britse omroep BBC vertellen dorpelingen dat ze al sinds mei niet meer eten dan een bord maïspap per dag, meldt de omroep op haar website.

Reacties