Bewijzen voor seksueel misbruik VN-personeel in Congo

23-11-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Op het lijstje van beschuldigingen staan onder meer misbruik van kinderen, verkrachting van vrouwen en het prostitueren van vrouwelijke vluchtelingen uit VN-kampen. Het gaat om personeel en troepen uit Uruguay, Tunesië, Frankrijk, Australië en Haïti. Onder de daders zou zich ook een hoge VN-ambtenaar bevinden.

De bewijzen voor het seksueel misbruik komen van een onderzoeksteam dat door VN-secretaris-generaal Kofi Annan op pad werd gestuurd. Het team stelt enkele beschuldigingen zelfs met foto's en videobeelden te kunnen staven. Annan had het onderzoeksteam ingeschakeld nadat in mei dit jaar geruchten de ronde deden over wantoestanden in VN-vluchtelingenkampen in Congo. Deze geruchten werden bevestigd en er kwamen zelfs nog meer gevallen van seksueel misbruik boven tafel.

’Razend’

Annan reageerde boos op de uitkomsten van het onderzoek. ‘Dit is een schande voor de Verenigde Naties. Ik ben razend,’ zei hij. Hij voegde hieraan toe dat hij geen enkel begrip heeft voor seksueel misbruik door VN-personeel in welke vorm dan ook. Hij beloofde dat de daders zwaar zouden worden gestraft.

De Verenigde Naties kunnen zelf hun personeel niet vervolgen, maar kunnen wel de immuniteit van het personeel in de betreffende landen opheffen. Daarnaast kunnen de VN werknemers die zich misdragen ontslaan of schorsen.

In Congo zitten momenteel meer dan 1000 VN-troepen die daar de kwetsbare vrede moeten bewaken. In de komende maanden worden nog eens 6000 militairen naar het gebied gezonden.

Seksueel geweld oorlogstactiek

Tijdens de burgeroorlog in Congo waarbij naar schatting twee miljoen mensen zijn omgekomen, kwam seksueel geweld op grote schaal voor. Amnesty International heeft hier onlangs nog een schokkend rapport over geschreven. Veel vrouwen en jonge meisjes durven of kunnen hierover geen aanklacht indienen.

Experts verwachten dat er nog meer zaken aan het licht zullen komen. Deze week is een nieuw onderzoeksteam in Congo aangekomen dat nader onderzoek zal doen naar wangedrag van veiligheidstroepen en ander VN-personeel. Ook in andere landen waar de VN opereren zal de organisatie intern onderzoek doen naar seksueel misbruik.

Verplichte aidstest voor VN-troepen

Het is niet de eerste keer dat er bewijzen zijn gevonden voor wangedrag onder VN-troepen. In 2001 kwam bijvoorbeeld aan het licht dat een aantal VN-militairen een bordeel en een netwerk van prosituees in Kosovo had opgezet. Sommige landen hebben zelfs gevraagd om een verplichte aids-test voor manschappen die op VN-missies worden uitgezonden.

De zaken in Congo zijn echter een tandje erger omdat het hier ook om verkrachting en exploitatie van jonge meisjes gaat. Ook zouden hier niet alleen militairen maar ook burgerpersoneel zich schuldig maken aan de seksuele misdrijven.

color=red>

Verenigde Naties
Amnesty-rapport over geweld tegen vrouwen in Congo:

Reacties