Bewijs tegen Saddam Hussein ‘verdwenen’

04-11-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

In de maanden vlak na de invasie deden de internationale troepen die geleid worden door de Amerikanen geen moeite om te voorkomen dat belangrijke documenten uit regeringsgebouwen werden geroofd. In deze documenten hebben de voormalige ambtenaren van het Bath regime soms tot in detail hun misdaden omschreven.

Herbegrafenissen rommeltje

Ook stonden de troepen toe te kijken terwijl families massagraven openden om hun vermoorde geliefden te herbegraven. Volgens Human Rights Watch hadden deze lichamen onder professionele begeleiding moeten worden opgegraven. Deze experts zouden de families kunnen helpen bij het identificeren van de slachtoffers en het vastleggen van deze gegevens. Nu is belangrijk forensisch bewijs verdwenen.

‘Doorgaans worden getuigenverklaringen gebruikt als het gaat om massamoorden, ’ aldus het Human Rights Watch rapport. ‘Zulke verklaringen krijgen veel meer gewicht als ze kunnen worden onderbouwd met documenten en forensisch bewijs.’

Massagraven met duizenden doden

In de 18 maanden sinds de invasie van Irak zijn al meer dan 250 massagraven ontdekt. Enkele van deze graven herbergen volgens het rapport duizenden slachtoffers van het regime van Saddam Hussein. Hieronder zouden zich zelfs hele families bevinden.

Het rapport zegt: ‘De omvang van de misdaden die door het Bath regime zijn gepleegd is onvoorstelbaar. Het is daardoor niet realistisch om de hoop te koesteren dat elk slachtoffer gevonden en geïdentificeerd kan worden. Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn de rechtzaken tegen Saddam Hussein en zijn staf de enige vorm van formele erkenning die de slachtoffers en hun families voor hun leed kunnen krijgen.

Human Rights Watch is bezorgd dat er een smet op de tribunalen komt door de slordige omgang met het bewijs. Dit zou de gerechtigheid voor de slachtoffers in gevaar brengen.

Bovendien verbaast het de organisatie dat de coalitietroepen en de Irakese autoriteiten niet beter aandacht aan het veiligstellen van het bewijsmateriaal geven. Beide partijen zouden immers moeten weten dat de zaken tegen Saddam Hussein en zijn naaste medewerkers een belangrijke mijlpaal in de wederopbouw van het land zullen worden.

color=red>

Het rapport van Human Rights Watch

Reacties