Bevolking Vieques is Amerikaanse kanonsalvo's beu

27-09-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De Amerikaanse president George Bush heeft de bewoners van het eiland reeds rust toegezegd. Hij beloofde om tegen de lente van 2003 de militaire basis Camp Garcià, één van de grootste bases van de Amerikaanse zeemacht, te ontruimen.

Maar het ziet er naar uit dat Bush de belofte niet kan waarmaken door de dreigende aanval op Irak. Het kleine eiland, dat voor driekwart door de Amerikanen wordt ingenomen, is sinds kort getransformeerd tot een grote schietbaan.

Defensieminister Donald Rumsfeld verklaarde al dat hij het bombardeerterrein op het eiland wil blijven gebruiken. 'Vieques is een belangrijke locatie voor ons en we willen er blijven opereren,' aldus Rumsfeld op 16 september.

Scholen en kinderverblijven verboden

De uitspraken van Rumsfeld zetten kwaad bloed bij de eilandbewoners, omdat de aanwezigheid van de Yankees niet zonder gevolgen is. In de afgelopen 60 jaar werden tientallen gedood of raakten verwond door verdwaalde kogels en andere projectielen uit Camp Garcià. David Sanes Rodríguez was het laatste slachtoffer. Hij werd op 19 april 1999 dodelijk getroffen door een bom toen hij aan het werk was als bewaker op de basis.

Het milieu is ook slachtoffer van de militaire oefeningen. Zware metalen en andere schadelijke stoffen komen vrij en verontreinigen bodem, lucht en water.

'Bepaalde plaatsen zijn zo vervuild dat je er geen water mag oppompen boven een diepte van 2.500 meter. Het is ook verboden om er scholen en kinderverblijven te bouwen,' zegt Arnoldo Báez Genoval, de juridische adviseur van de gemeente Vieques. 'Die restricties zijn ingesteld door het Amerikaanse leger zelf.'

68 Procent voor sluiting

'Sinds de marine zijn intrede deed, is de landbouw helemaal verdwenen,' zegt Genoval. 'Iedereen is bang dat de grond vervuild is en niemand eet nog wat de aarde voorbrengt.'

De gouverneur van Puerto Rico, Sila Calderón, hoopt dat de oefeningen 'voor altijd stoppen'. Ze is niet de enige: in een referendum vorig jaar stemde 68 procent van de kiezers op Vieques voor een onmiddellijke demilitarisering van het eiland.

Een groot deel van de bevolking is echter economisch afhankelijk van Camp Garcia, mede omdat de oorspronkelijke economische pijler, het suikerriet, is verdwenen.

website die pleit voor de opheffing van de Amerikaanse basis

Reacties