Bevolking Nepal wil dat koning vertrekt

20-04-2006
Door: Philip de Wit
Bron: Wereldomroep

Kiran Chapagain, een 29 jarige journalist in Kathmandu, zucht. "Iedereen hoopt dat de koning zo snel mogelijk vertrekt. Dan kan het land weer verder." Ruim twee weken ligt Nepal al plat als gevolg van aanhoudende stakingen en demonstraties tegen het autoritaire bewind van koning Gyanendra. Uitgaansverboden en duizenden militairen op de been zijn niet in staat geweest de boze Nepalezen van de straat te houden. 

Maoïsten

Waarom die protesten? Omdat de koning op 1 februari 2005 de regering ontsloeg en de macht naar zichzelf toetrok. Volgens de koning was de politiek er niet geslaagd om een oplossing te vinden voor het conflict met de Maoïsten, de rebellen die van Nepal een communistische staat willen maken.

Maar sinds zijn machtsovername is de situatie alleen maar verslechterd en zijn gewelddadige botsingen met de Maoïsten alleen maar geïntensiveerd. Ondertussen heeft de koning ook grondrechten als de vrijheid van meningsuiting ingeperkt, om negatieve berichtgeving over zijn autocratische bewind tegen te gaan.

Demonstraties

Ruim twee weken geleden hebben zeven oppositiepartijen de aftrap gegeven voor een landelijke protestbeweging en sindsdien is de crisis in Nepal verhevigd. Elke dag weer gaan er duizenden mensen de straat op. Er zijn al enkele doden gevallen, als gevolg van hard ingrijpen van de politie. Dagelijks worden er tientallen mensen gearresteerd tijdens demonstraties.

Wie nu in de hoofdstad Kathmandu aankomt, zal een bijna uitgestorven stad aantreffen. Voortdurend worden er uitgaansverboden aangekondigd. Sommige gaan zo ver dat zelfs ambulances niet zonder speciale toestemming en militaire escorte door de stad mogen rijden. Protesten mogen van de koning alleen ver weg van het centrum worden gehouden, ver van het koninklijke paleis. Hij wil voorkomen dat de situatie van 1990 zich herhaalt. Toen waren grote massa's demonstranten naar het paleis getrokken - Nepal was destijds geen democratie - met de eis dat Nepal een democratie zou worden. Gyanendra's broer, Birendra, destijds de koning, ging toen overstag, waarop het meerpartijen-systeem in Nepal werd geïntroduceerd.

Internationale druk

De afgelopen dagen is de internationale druk op de koning toegenomen. De Amerikaanse ambassadeur in Nepal had al onomwonden laten weten dat de koning maar beter kon wegvluchten als hij zo doorgaat en weigert te luisteren naar de wens van zijn bevolking. Kieran Dwyer, UN High Commissioner for Human Rights in Nepal heeft hardop gezegd zich grote zorgen te maken over het brute optreden van de politie.

In 1990 speelde India nog een belangrijke rol bij de democratische revolutie in Nepal. Het grote buurland besloot tot economische sancties en zette daarmee het koningshuis onder zware druk. Vooralsnog heeft India geen signalen gegeven een soortgelijke stap opnieuw te willen maken.

Radiofragment correspondent Lucia de Vries in Nepal

Reacties