Bert Koenders nieuwe minister voor ontwikkelingssamenwerking

14-02-2007
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De OneWorld lezers hadden het al voorspeld. Op de vraag 'wie wordt minister voor ontwikkelingssamenwerking' kwam Koenders als winnaar uit de bus met 27 % van de stemmen.

 

Koenders heeft ervaring als kamerlid, diplomaat en wetenschapper. Hij studeerde politicologie aan de VU (cum laude) en studeerde ook in Bologna en Washington. Voor de VN werkte hij in Mozambique, Zuid-Afrika en Mexico. Voor de Europese Commissie hield hij zich bezig met conflictpreventie. Op dit moment is hij voorzitter van het Parlementaire Wereldbanknetwerk.

 

Pedant filosoof

 

In het Algemeen Dagblad wordt Koenders omschreven als geëngageerd, politiek gevoelig en analytisch, maar ook als een 'pedant filosoof die graag wil laten zien dat hij een brede visie heeft'.

 

In een interview met het tijdschrift ViceVersa zei hij dat het Nederlandse buitenlandbeleid wat minder volgzaam zou moeten zijn. Nederland moet een voortrekkersrol gaan spelen, bijvoorbeeld op het gebied van milieu.

 

Net als huidig minister Agnes van Ardenne wil Koenders de lijn van zijn voorgangers verder zetten, zegt hij tegen Vice Versa. Niet een nieuwe mode uitvinden, maar verder gaan op het pad van het goed bestuur, de millenniumdoelstellingen en aandacht voor een sectorale aanpak. Maar de nieuwe minister wil wel dat kritischer wordt beoordeeld of  de allerarmsten daadwerkelijk worden bereikt door de Nederlandse hulp.

 

Koenders vindt dat de particuliere sector in ontwikkelingslanden meer aandacht verdient. De MKB-sector (midden- en klein bedrijf) is een groeimarkt, zegt hij, daar wordt werk en technologie gecreëerd. Ook maatschappelijk verantwoord ondernemen en microkrediet verdienen veel aandacht.

 

Pleisters

 

Koenders staat nog steeds achter de Nederlandse missie in Afghanistan en is ook een voorstander van vredesoperaties. Hij verwijt het huidige kabinet terughoudendheid inzake vredesoperaties in bijvoorbeeld Afrika. Vooral zijn nieuwe collega, minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen, was afhoudend. Koenders: 'Wij mochten alleen pleisters plakken'.

 

Wel waarschuwt Koenders dat het verschil tussen veiligheid en ontwikkeling scherp moet blijven. Steun voor operaties als Enduring Freedom in Afghanistan moeten niet met ontwikkelingsgeld betaald worden, zegt hij tegen Vice Versa. 'De Amerikanen zullen hun militaire miljardensteun langzaam maar zeker onder ODA (zuivere ontwikkelingshulp, red.) vouwen. Zo kun je het behalen van de Millenniumdoelstellingen wel vergeten!'.

 

 

 

 

 

Interview met Bert Koenders in Vice Versa

OneWorld 'Wie wordt minister'-poll

Reacties