Beroemde obelisk Aksum keert terug naar Ethiopië

22-03-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

In november 2004 tekenden de regeringen van Italië en Ethiopië een verdrag over de terugkeer van de obelisk die sinds 1937 in Rome staat. In dat jaar nam het Italiaanse leger de zuil mee uit haar toenmalige kolonie. De overeenkomst tussen beide landen is in lijn met de Werelderfgoed-conventie die in 1972 werd bekrachtigd. Volgens deze conventie verplichten landen zich 'tot hulp bij de identificatie, bescherming en conservering van cultureel en natuurlijk erfgoed'.

Derde Koninkrijk
De overblijfselen van Aksum behoren tot de eerste groep van archeologische hoogtepunten die in 1980 op de Werelderfgoedlijst van Unesco werden opgenomen. De obelisk, die 1700 jaar oud is, keert terug in het hart van het oude Ethiopië, in de regio Tigrai. Het toenmalige koninkrijk wordt ook wel - naar de Perzische filosoof Mani - 'het derde koninkrijk ter wereld' genoemd.

De obelisk is 24 meter hoog en weegt 160.000 kilo. De zuil wordt voor het transport in drieën gedeeld en per vliegtuig naar Ethiopië gebracht. De Ethiopische regering heeft daartoe de luchthaven bij Aksum gemoderniseerd. Bovendien heeft zij de twee bruggen versterkt die de zuil op haar thuisreis zal passeren.

Werelderfgoedlijst

Reacties