Beperken koffie-export moet prijzen opdrijven

24-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/onzeWereld

De 28 Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse lidstaten van de Vereniging van Koffieproducerende Landen (ACPC) sloten op 19 mei in Londen een akkoord. Vanaf oktober zal de internationale export van koffie met 20 procent worden verlaagd. Die maatregel maakt deel uit van een tweejarenplan om de koffieprijzen op een hoger niveau te stabiliseren.

De koffieproducerende landen hopen het kunststukje van de OPEC-landen te herhalen. In maart 1999 slaagden de olie-producerende landen erin de historisch lage olieprijzen op te krikken door productiebeperking. Deze volgehouden strategie verdrievoudigde de olieprijs in minder dan één jaar tijd.

De koffieprijzen zijn momenteel erg laag en schommelen ook te sterk naar de smaak van de producenten. Volgens Jorge Cárdenas, de directeur van het Colombiaanse Federacafé, is die ongunstige marktsituatie te wijten aan algemene economische problemen in veel productielanden.

Een specifiek probleem is de beperkte mogelijkheid van de meeste koffieboeren om hun oogst langdurig op te slaan. Ze zijn gedwongen hun koffie snel op de markt brengen, wat de prijzen drukt.

'Vergelijking met olie gaat mank'
Volgens Max Havelaar–directeur Hans Bolscher gaat de vergelijking met de Opec daarom mank. ‘Bij olie kun je gewoon de kraan dichtdraaien. De voorraden blijven toch goed. Bij koffie ligt dat heel anders. Boeren hebben inderdaad niet de middelen om de enorme voorraden op te slaan.’

De afspraak over verminderd aanbod van koffie op de wereldmarkt is ook niet automatisch in het belang van de koffieboeren, meent Bolscher. ‘Een land als Brazilië is rijk genoeg om de oogsten op te kopen en in voorraadschuren van de staat te bewaren. In landen in Midden-Amerika zal dit waarschijnlijk niet gebeuren. Als er dan exportbeperkingen gelden per land, is dat een groot probleem voor boeren.’

De 33 landen die vorige week afspraken hun koffie-export ondanks alle moeilijkheden toch te beperken, zijn samen goed voor 80 procent van de wereldproductie. Wereldwijd zullen er dit jaar naar schatting 82 tot 83 miljoen zakken koffie worden geproduceerd. Samen met de voorraden van handelaars en branders en een mondiaal verbruik van 78 miljoen zakken leidt deze productie tot een overaanbod van zo'n 6 miljoen zakken.

Deze overproductie leidt tot lage prijzen. Volgens Gabriel Rosas, de voorzitter van de Vereniging van Colombiaanse Koffie-exporteurs, pakt het akkoord de structurele overproductie niet aan. De oppervlakte waarop koffie wordt geteeld is wereldwijd toegenomen en de opbrengst per hectare stijgt nog.

Of het akkoord van Londen enige zoden aan de dijk zal zetten is volgens Bolscher twijfelachtig. ‘Ik onderschrijf de noodzaak volledig. Eerdere pogingen zijn echter steeds mislukt.’

Voor de leveranties aan Max Havelaar verwacht hij geen repercussies. ‘Het zou onverstandig zijn om koffie-export waar toch een hogere prijs voor wordt betaald, te beperken.’

Max Havelaar

Reacties