Bengaalse kledingindustrie voelt ‘11 september’

17-12-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Ten minste 1000 confectiebedrijven in Dhaka en Chittagong hebben de deuren moeten sluiten. En als de situatie niet snel verbetert, zullen nog veel meer bedrijven volgen.

Het heeft ernstige gevolgen voor de economie van Bangladesh. De kledingindustrie is een van de belangrijkste exportsectoren, goed voor ten minste drievierde van de jaarlijkse inkomsten aan buitenlandse deviezen.

De sector is ook een van de grootste werkgevers van het land. Ongeveer 10 miljoen Bengalezen zijn voor hun inkomen rechtstreeks of onrechtstreeks afhankelijk van de confectie- industrie.

Volgens Kutubuddin Ahmed, voorzitter van de Bengalese Vereniging van Kledingproducenten en -exporteurs, ligt meer dan 60 procent van de kledingfabrieken stil. De sluitingen zijn zo snel gekomen, dat vele werknemers nog niet van de schok zijn bekomen.

‘Ik kan mij gewoon niet voorstellen hoe ik nu verder moet en hoe ik mijn ouders in hun dorp kan blijven onderhouden,’ klaagt de 19-jarige Mariam die paar dagen geleden haar baan is kwijtgeraakt. 90 Procent van de 300.000 werknemers uit de kledingindustrie die hun baan hebben verloren, zijn vrouwen.

De confectiesector in Bangladesh kampte eigenlijk al voor de aanslagen van september met moeilijkheden door de goedkeuring van de Wet op de Handelsontwikkeling in het Amerikaanse Congres in mei vorig jaar. Die wet verleent 72 landen uit Afrika ten zuiden van de Sahara en de Cariben een tol- en quotavrije toegang tot de Verenigde Staten. Dat betekende een serieuze concurrentie voor de Bengalese kledingexport.

De recente economische teruggang en de gebeurtenissen van september hebben de situatie nog verergerd.

De kledingproducenten proberen nu al maanden tevergeefs vrijstelling te krijgen van quota en toltarieven voor de Amerikaanse markt. De Amerikaanse markt is immers goed voor ongeveer 45 procent van de totale Bengaalse kledinguitvoer. Een recente studie van de kledingproducenten heeft becijferd dat die uitvoer naar de VS dit jaar met 60 tot 70 procent zou kunnen dalen als de economische neergang aanhoudt.

De Europees Commissaris voor Handel Pascal Lamy heeft Bangladesh gewaarschuwd zijn deviezeninkomsten niet alleen te laten afhangen van de kledingsector en de export te diversifiëren. Maar tot nu toe probeert Bangladesh toch vooral de kledij weer in de Amerikaanse rekken te krijgen.

Reacties