‘Beloon duurzaam energiegebruik’

28-08-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Uit een opinie-onderzoek naar beleving en gedrag rondom klimaatverandering van OneWorld Nederland onder ruim duizend Nederlanders tussen 18 en 64 jaar blijkt verder dat beloning van het gebruik van duurzame energie (68 procent) als belangrijkste maatregel hoger scoort dan extra heffingen op vervuilende auto's en vliegverkeer (15 procent), kernenergie (15 procent) en extra belasting van hoog energieverbruik in huis (2 procent). 

'De grote steun voor het belonen van duurzaam energiegebruik is opvallend', zegt Peter van Lier, directeur van OneWorld. Volgens Van Lier is de steun in contrast met het recente besluit van minister Joop Wijn van Economische Zaken om de subsidieregelingen voor duurzame energie af te schaffen. Volgens Wijn haalt Nederland in 2010 9 procent van zijn elektriciteit uit duurzame bronnen; het doel van de MEP zou dus al gehaald zijn.

 

Extra maatregelen tegen broeikaseffect nodig

Er zijn juist extra maatregelen nodig die de uitstoot van broeikasgassen, de veroorzaker van de opwarming van de aarde, tegen te gaan, vindt maar liefst 80 procent in het onderzoek van OneWorld.

Toch ziet slechts een op de vijf Nederlanders zichzelf als eerst verantwoordelijke voor de bestrijding van het broeikaseffect. Van bedrijven en internationale organisaties wordt minder verwacht. De overheid (lokale overheid 5 procent en landelijke overheid 51 procent) wordt de meeste verantwoordelijkheid toegedicht. De overheid, vindt 49 procent van de Nederlanders, heeft de meeste invloed op duurzame ontwikkeling zoals bestrijding van de uitstoot van broeikasgassen.

 

De natuur bepaalt

67 procent van de ondervraagden is zelf bereid om maatregelen te nemen tegen klimaatverandering. 7 procent is dat niet. De meeste mensen die dat niet willen zeggen dat zij betwijfelen of de mens invloed heeft op klimaatverandering. 'Ik ben er nog steeds van overtuigd dat de natuur zichzelf herstelt,' zei een van de respondenten optimistisch. Mensen die wel zelf wat willen doen, besparen energie in huis, nemen minder vaak het vliegtuig en pakken niet zo snel de auto.    


Het onderzoek van OneWorld Nederland maakt deel uit van de DuurzaamheidMonitor 2006, uitgevoerd door onderzoeksbureau Flycatcher in opdracht van INSnet, het internetportaal voor duurzaamheid. Behalve OneWorld namen ook NCDO, MVO Nederland, Kleine Aarde en Planet2025 Network deel aan het onderzoek naar de beleving en het gedrag ten aanzien van duurzame ontwikkeling.


 

Resultaten vragen OneWorld NL

Samenvatting gehele onderzoek INSnet
Persbericht Economische Zaken over MEP

Reacties