Belo en Gusmao botsen over vervolging oorlogsmisdaden Oost-Timor

18-12-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Oost-Timor is herstellende van jarenlang geweld. Deze maand herdenkt de Portugese kolonie de 25e verjaardag van de inval van het Indonesische leger. Die bezetting mondde uit in een bloedige onderdrukking die ongeveer 200.000 Oost-Timorezen het leven kostte.

Vorig jaar koos de bevolking in een referendum voor onafhankelijkheid.

Gusmao wil de rust in het land herstellen en hem lijkt een waarheids- en verzoeningscommissie, naar Zuid-Afrikaans voorbeeld, daarvoor een goed middel. Verzoening uit het hart is veel effectiever dan verzoening door een rechtbank, vindt Gusmao.

'Ik ontken niet dat er recht moet worden gedaan,' zei Gusmao. 'Mensen zeggen soms dat als je de daders niet straft, je politieke partijen toestaat hetzelfde te doen, omdat iedereen dan denkt dat er geen rechtvaardigheid is. Persoonlijk geloof ik niet in dit proces.' Maar anderen zoeken louter vergelding voor de oorlogsmisdaden, zo meldt maandag de Sydney Morning Herald. Bisschop Belo, die ooit de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, denkt dat verzoening uitsluitend te bereiken is door strenge straffen.

Een tribunaal, onder VN-vlag, is bezig met de eerste strafzaken tegen militieleiders die opereerden met steun van het Indonesische leger. Gusmao vreest dat dat een negatief effect heeft op de toch al gevoelige besprekingen over de terugkeer van duizenden vluchtelingen uit kampen in West-Timor.

Inmiddels zoekt Gusmao meer steun voor zijn waarheids- en verzoeningscommissie, waar in zijn eigen land nog veel twijfels over bestaan. ‘Niemand zei destijds tegen Nelson Mandela dat zijn Commissie van Waarheid en Verzoening onaanvaardbaar was,’ aldus Gusmao.

Sydney Morning Herald

Reacties