Belg bekent schuld aan genocide Rwanda

16-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

Georges Ruggiu (43) staat terecht voor ‘directe en openbare ophitsing tot massamoord’ en wegens misdaden tegen de menselijkheid. Ruggiu, een Belg van Italiaanse afkomst, was verantwoordelijk voor de Franstalige uitzendingen van Radio Mille Collines.

Voor en tijdens de genocide was deze radio een van de belangrijkste propaganda-instrumenten om de Hutu's tegen de Tutsi-bevolking op te hitsen. De zender stelde destijds ook de Belgische blauwhelmen verantwoordelijk voor het neerhalen van het vliegtuig van de Rwandese president Habyarimana. Dit bericht lag aan de basis van de moord op de tien Belgische militairen, later die dag.

Ruggiu is de enige niet-Rwandees die door het tribunaal is aangeklaagd. Tevens is hij de enige blanke voor het tribunaal, dat onderzoek doet naar de massale slachtpartij in 1994 die honderdduizenden mensen het leven kostte. 'Het zijn gebeurtenissen die ik betreur, maar ze zijn de realiteit en ik heb beslist mijn verantwoordelijkheid op te nemen,' zo wordt hij geciteerd in de Belgische krant De Morgen.

De gewezen onderwijzer uit Verviers bekende meteen schuld op de aanklacht ‘rechtstreeks en publiek te hebben aangezet tot moorden en zware schendingen van de fysieke en/of mentale integriteit van leden van de Tutsi-bevolking, met de bedoeling, geheel of gedeeltelijk, een etnische of raciale groep te vernietigen’.

‘Ik heb er helaas aan deelgenomen’
‘Ik wil bevestigen dat het inderdaad een genocide was en dat ik er helaas aan deelgenomen heb’, zo zei Ruggiu tegen het Tribunaal in Arusha. Het hof zal na 1 juni een uitspraak doen over de strafmaat, zei een VN-waarnemer ter plaatse. De openbare aanklagers eisten twintig jaar.


Begin juni staan ook drie andere verdachte medewerkers van de haatradio in Rwanda terecht: Hassan Ngeze, voormalig redacteur van de extremistische krant Kangura, Ferdinand Nahimana, de voormalige directeur van Mille Collines, en Jean-Bosco Barayagwiza, voormalig politicus en lid van het management van de radio.


Volgens een VN-waarnemer wil Ruggiu getuigen tegen de kopstukken van de genocide. Het proces zal meer licht moeten werpen op de financiering van de radio. Hoewel nooit bewezen, wordt regelmatig de Christen-Democratische Internationale (IDC) als sponsor genoemd.


De Morgen meldt dat Ruggiu voor zijn vertrek naar Rwanda, in 1993, deel uitmaakte van een Belgisch-Rwandese discussiegroep die nauw gelieerd was met het regime van Habyarimana. In Rwanda had hij de steun van de extremistische entourage van Habyarimana, die bovendien hoofdaandeelhouder was van de haatradio.

Na de genocide dook Ruggiu eerst onder in Tanzania en later in Kenya. Daar kreeg hij bescherming van president Daniel arap Moi. Hij werd moslim, liet een baard groeien, hulde zich in een lang gewaad en laat zich sindsdien Omar noemen. Na internationale druk werd hij in juli 1997 aangehouden en overgebracht naar het Tanzaniaanse Arusha, waar gisteren zijn proces plaatsvond, aldus De Morgen.

International War Crime Tribunal for Rwanda (ICTR)

Reacties