'Behandeling psychiatrisch patiënten in Latijns-Amerika mensonterend'

20-12-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

In Latijns-Amerika is de afgelopen jaren op verschillende terreinen vooruitgang geboekt in de behandeling van psychiatrische patiënten. Het oude model waarbij patiënten worden opgesloten, heeft geleidelijk plaatsgemaakt voor een systeem van dagbehandeling waarbij de patiënt contact houdt met familie en zijn leefomgeving. Verwaarlozing en mishandeling komen echter nog steeds voor in de instellingen.

MDRI, een organisatie uit Washington, bracht sinds het midden van de jaren 90 verschillende rapporten uit over de situatie in de geestelijke gezondheidszorg van Mexico, Peru, Paraguay en Uruguay. Deze maand stuurde de organisatie een team naar Argentinië om daar de omstandigheden in psychiatrische instellingen te onderzoeken.

’Bedwelmende stank’

Tijdens bezoeken aan psychiatrische ziekenhuizen in Mexico documenteerde MDRI tussen 1996 en 1999 verschillende gevallen van schendingen van de mensenrechten. In een psychiatrische instelling in Jalisco, in Centraal-Mexico, waren de omstandigheden op de kinderafdeling bedroevend, volgens het MDRI-rapport.

‘Kinderen lagen op matten op de vloer en sommige zaten onder de urine en uitwerpselen. Overal zaten vliegen en er hing een bedwelmende stank,’ meldt het rapport. Een kind zat vrijwel de hele dag vastgegespt in een rolstoel en andere kinderen lagen vastgebonden op bed, volgens het rapport.

Vier maanden geleden noemde de Braziliaanse Orde van Advocaten de omstandigheden in de psychiatrische instellingen in Brazilië ‘verschrikkelijk’. Ongeveer honderd advocaten bezochten tegelijkertijd, onaangekondigd 38 willekeurig uitgekozen psychiatrische instellingen. ‘Ik was geschokt,’ zegt Edisio Simoes Souto, voorzitter van de mensenrechtencommissie van de Orde van Advocaten. ‘Erover horen is nog iets anders dan het met eigen ogen zien.’

Patiënten zouden volgens hem halfnaakt en vies zijn, geen medische zorg krijgen en er waren geen programma’s om ze te leren in de maatschappij te functioneren.

Jaren op de isoleer zonder wc

In buurland Paraguay constateerde MDRI ‘grove schendingen van de mensenrechten’ in een psychiatrisch ziekenhuis met 460 patiënten. Twee puberjongens werden al jaren naakt opgesloten in kleine isoleercellen zonder toegang tot een toilet. Tientallen andere patiënten verbleven op overvolle zalen, zonder behandeling.

Nadat MDRI de zaak aankaartte bij het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens (IACHR), ontsloeg de Paraguayaanse regering de directeur van de instelling. Daarna werd een herstructureringsprogramma opgezet.

In Peru noteerde de organisatie in 2003 ook verscheidene voorbeelden van een slechte behandeling van mensen met een verstandelijke handicap. Het vorig jaar verschenen rapport meldt onder meer ‘onmenselijke en vernederende behandeling’ in instellingen, discriminatie bij het verstrekken van zorg en sociale hulp en belemmering bij integratie in de samenleving.

Terugkeer in samenleving onmogelijk zonder ondersteuning

Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat wereldwijd ongeveer 400 miljoen mensen aan psychiatrische en neurologische stoornissen lijden. In 228 miljoen gevallen zijn die veroorzaakt door alcoholmisbruik en in 60 miljoen gevallen gaat het om zwakbegaafdheid.

Daarnaast lijden 22 miljoen mensen aan dementie en 45 miljoen aan schizofrenie. Jaarlijks vinden er tussen de tien en twintig miljoen pogingen tot zelfdoding plaats en een miljoen zelfdodingen. In de moderne psychiatrie worden mensen met een stoornis zoveel mogelijk geïntegreerd in de samenleving. Dat kan echter alleen als ze de juiste medicijnen en ondersteuning krijgen.

color=red>

Mental Disability Rights International

Reacties