Onderzoekscommissie over Monsanto nodig

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

"Wij vragen een onderzoekscommissie over Monsanto", zeggen het Belgische Europarlementslid Marc Tarabella (PS) en zijn Franse fractiegenoot Eric Andrieu (PS) tegen Knack . "We schrijven ook een brief aan Jean-Claude Juncker (de voorzitter van de Europese Commissie, red.) om hem te vragen de erkenning van glyfosaat in de EU niet te verlengen. We moeten deze gewetenloze multinationals, die de gezondheid van onze consumenten bespotten, beteugelen."

Vincent Harmsen, onderzoeksjournalist van OneWorld, bestudeerde voor ons, Knack en MO* honderden interne e-mails van Monsanto. Het bedrijf openbaarde die mails op gerechtelijk bevel in de Amerikaanse staat Californie. Het moet zich daar verdedigen tegen schadeclaims van circa honderd mensen die stellen dat zij, of hun overleden familieleden, door Roundup het non-Hodgkin lymfoom, een zeldzame vorm van kanker, hebben gekregen. Roundup is een veel verkochte onkruidverdelger van Monsanto en wordt onder andere gebruikt om weilanden dood te spuiten voor het inzaaien met hoog productieve grassoorten.

RoundupRoundup, Monsanto, 2/2015 – Foto: Mike Mozart van TheToyChannel en JeepersMedia op YouTube

Zorgen

De sociaal-democratische Europarlementariërs geven aan zich zorgen te maken over de onafhankelijkheid van het wetenschappelijk onderzoek dat is gefinancierd door het bedrijf zelf en waarop de toelating is gebasseerd. Er zijn aanwijzingen dat de onderzoeksresultaten omtrent het chemische middel Glyfosaat – beter bekend onder de naam Roundup –  zijn vervalst en gemanipuleerd. Dit is uiterst zorgwekkend volgens de parlementsleden, omdat het middel op grote schaal gebruikt wordt door boeren en dus wel eens schadelijk zou kunnen zijn voor de algemene volksgezondheid.  Volgens de parlementariërs zijn de praktijken van Monsanto te vergelijken met  de acties van Volkswagen in het Dieselgate schandaal, waarin winst ook boven de gezondheid van burgers bleek te staan.

Knack.be schrijft dat de uitkomsten de geloofwaardigheid van het Europees Voedsel Agentschap (EFSA) zullen schaden. Dat de organisatie het middel toestond op basis van de conclusies uit onderzoeksrapporten betaald door het bedrijf zelf, is niet goed te praten.  Ook worden de studies geheim gehouden en zijn ze niet in te zien, vanwege de gevoelige bedrijfsinformatie die ze zouden kunnen bevatten. Dit betekent dat onafhankelijke wetenschappers er niet naar hebben kunnen kijken.

Greenpeace heeft een actie opgezet om de middelen alsnog te laten verbieden. Volgens de Europarlementariërs zal eerst gekeken moeten worden naar een onafhankelijk rapport voordat er een oordeel zal worden geveld. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons