Bangladesh blokkeert buitenlandse steun aan NGO’s

12-03-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld Zuid-Azië

De regering heeft 61,7 miljoen dollar, bedoeld voor de vijf grootste NGO’s in Bangladesh, vastgezet in afwachting van een onderzoek naar vermeende financiële steun in 2001 van die organisaties aan de grootste oppositiepartij, Awami League.

Een aantal belangrijke Bengaalse bureau’s is bezig met het onderzoek. Vooralsnog lijken er geen aanwijzingen te zijn voor beschuldigingen over corruptie en misbruik van fondsen.

Het achterhouden van de fondsen heeft effect op het werk van de NGO’s. Zo kan de op een na grootste organisatie van het land, Proshika, slechts een deel van haar onderwijsprogramma uitvoeren dat ten goede komt aan 700.000 kinderen op het platteland.

Hulp mogelijk naar andere landen

De organisaties werpen de aantijging verre van zich. Zij eisen van de regering dat zij alle onderzoeksresultaten openbaar maakt.

Voorzitter Qazi Faruque Ahmed van de Vereniging van Ontwikkelingsorganisaties in Bangladesh (Adab) zegt dat de regering niet gerechtigd is de giften tegen te houden zolang niet is bewezen dat de fondsen werkelijk zijn misbruikt.

Ahmed vreest dat buitenlandse donoren het geld dat ze niet kunnen uitgeven in Bangladesh in andere landen zullen gaan wegzetten.

Rivaliserende NGO’s

Het conflict tussen de NGO’s en de overheid heeft ook te maken met de steun van de organisaties aan de beweging voor democratie in het land, tot grote ergernis van de rechtse regeringspartij, Bangladesh Nationalist Party.

Volgens sommigen zou de regering van premier Begum Khaleda Zia al bezig zijn een nieuw beleid voor sociale ontwikkeling op te stellen. Dat zal gevolgen hebben voor het werk van de invloedrijke NGO-sector. Ook zou de overheid leiders van rivaliserende organisaties hebben aangespoord een coalitie op te zetten van NGO’s die regeringsgezind zijn.

In Bangladesh werken zo’n 10.000 grote en kleine NGO’s aan armoedebestrijding, emancipatie van vrouwen, alfabetisering, gezondheidszorg en microkredietprogramma’s. Hun werk heeft effect op bijna 6 miljoen arme Bengalen.

Reacties