Afghaanse boterpudding

01-06-2015
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld
Open keuken Afghanistan boterpudding
Foto's: Judith Quax
Maröbbaht, of afgekort baht, is één van de bekendste gerechten in het Pamirgebergte, gelegen in het noordoosten van Afghanistan. De vrouwen en kinderen komen beladen met kaas, boter en verse room terug van de zomerweiden; de mannen hebben net het eerste graan geoogst. Met deze verse ingrediënten wordt het gerecht gemaakt.
Recept – 

De Afghaanse boerin Qobilamo (37) heeft in de zomer de leiding over de zomerweiden. Zij woont samen met haar man, zijn twee andere vrouwen en haar dochter in de Wakhan-vallei in het Pamirgebergte. Ook bij hen wordt de opbrengst van de weiden en langverwachte hereniging van de families gevierd en bereidt Qobilamo een hartige maröbbaht. De zomerweiden worden voor de rest van het jaar niet meer gebruikt.

Zomerweiden Pamirgebergte Afghanistan

Deze streek is het armste deel van Afghanisthan en er is veel honger. Een salaris hebben de bewoners nauwelijks, ze leven vooral van hun eigen producten en de ruilhandel. Sommige producten zijn moeilijk om aan te komen, maar de ingrediënten voor een maröbbhat heeft Qobilamo bijna altijd in huis door wat er van de zomerweiden komt.

Benodigdheden
4 kopjes tarwemeel van de beste kwaliteit
2 kopjes melk
4 kopjes room (maröb) of geklaarde boter (zirdrughan)
Mespuntje zout of suiker (voor een hartige of luchtige pudding. Vaak wordt pikht gebruikt: een meel van gedroogde moerbeien)

Bereidingswijze
Begin met de room of geklaarde boter zachtjes te verhitten en roer de meel er steeds per lepel doorheen. Als het meel is toegevoegd, laat het dan vijf minuten koken. Verwarm in de tussentijd de melk apart.

Voeg suiker of zout toe aan de warme melk en voeg dit beetje bij beetje toe aan het meelmengsel, op een laag vuur. Zorg ervoor dat je voortdurend blijft roeren, om aanbranden te voorkomen.

Na een klein uur van voortdurend roeren, of als het op een dikke pap begint te lijken en de olie zich begint te scheiden, is de baht klaar.

Herders Afghanistan

Serveer warm, met een laagje olie erbovenop, met naanbrood.

Eet smakelijk!

Meer foto's en recepten uit dit gebied bekijken? Maak kans op een gratis exemplaar van With our own Hands.

Reacties