‘Aziatisch’ griepvirus in Nederland

12-02-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De viroloog prof. dr. A. Osterhaus van het Nationaal Influenza Centrum (NIC) in Rotterdam meldt dat de nieuwe variant in Nederland tot nu toe bij één kind en één volwassene is vastgesteld. Volgens hem is er geen reden voor ongerustheid, omdat het huidige griepvaccin ook ‘redelijk beschermt’ tegen de afwijkende variant. ‘Het lijkt hier ook te gaan circuleren, zoals in Italië. In andere Europese landen komt het nog niet voor.’

Gemiddeld sterven in Nederland jaarlijks 2.000 tot 3.000 mensen aan griepcomplicaties. In totaal circuleren er rond honderd virsussen die een mens verkouden kunnen maken. Er zijn echter wereldwijd maar vier virustypen die op grote schaal zware infectieziekten veroorzaken: influenza type C, dat een gewone verkoudheid veroorzaakt, influenza type B en de twee influenza-A-typen HN (bekend van de Spaanse griep in 1918).

In Nederland komt vooral het griepvirus met een A-stam voor. Het griepvaccin dat tegen het virus van de B-stam moet beschermen, is daarop gebaseerd. ‘Volgend seizoen wordt het griepvaccin aangepast op de nieuwe variant. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO vorige week afgesproken,’ aldus Osterhaus.

Het ziektebeeld van het ‘Aziatische’ virus is hetzelfde als de reguliere type B-virussen, alleen het ziet er anders uit. Volgens Ostenhaus komt het door ‘beweging van mensen’ dat een Aziatisch virus nu opduikt in Europa.

De WHO waarschuwt ook voor een nieuwe subtype griepvirus dat in Engeland en Schotland is ontdekt. Het virus treft vooral kinderen tussen de 5 en 14 jaar en geeft dezelfde symptomen als de bekende types. Het nieuwe type komt onder meer voor in Israël en Egypte. In Nederland is het virus nog niet geconstateerd.

In het zuiden van Nederland heerst op dit moment de meeste griep, met 24 griepgevallen per 10.000 inwoners. Van een epidemie is pas sprake als het er twee keer zo veel zijn.

Alles over griep en verkoudheid

Reacties