AzG in Darfur: 'Dit is geen oorlog meer, maar geweld om het geweld'

09-08-2005
Door: Ariena dos Reis Chantre
Bron: OneWorld

Volgens AzG zijn 1,5 miljoen mensen op de vlucht in Darfur. 'Het is belangrijk om mensen aan de problemen in Sudan te herinneren. Wij houden ons niet met de politieke kwestie bezig, maar kijken naar de cijfers uit de klinieken waaruit blijkt dat het aantal patiënten toeneemt', zegt Prescott. 'De slachtoffers van de tsunami krijgen heel veel steun, terwijl de situatie in Darfur momenteel veel slechter is. Hetzelfde geldt voor Noord-Uganda en de Democratische Republiek Congo.'

'Dit is geen oorlog meer, maar geweld om het geweld', stelde Prescott vorige week in een uitzonderlijk kritisch persbericht. Die toon is nodig, meent Prescott; 'Het is altijd de burgerbevolking die de klappen moet opvangen. Wat voor doel heeft het om boeren en herders te doden, verkrachten en terroriseren?'

Ook de vluchtelingenkampen worden niet gespaard. In juli waren teams van AzG getuige van een aanval op een vluchtelingenkamp in Shangil Tobaya in Noord-Darfur. Hutten in het kamp werden platgebrand en honderden mensen moesten weer halsoverkop op de vlucht slaan. Het team behandelde tientallen gewonden met kogel- en granaatscherfverwondingen, onder wie vier kinderen.

In alle delen van Darfur worden in klinieken vrouwen behandeld die zijn verkracht en mishandeld, aldus Prescott. In Mornei behandelde AzG op 11 juli 15 vrouwen die slachtoffer waren van verkrachting.

Internationale ophef

In mei van dit jaar arresteerden de Sudanese autoriteiten twee medewerkers van AzG nadat de hulporganisatie een rapport over grootschalige verkrachtingen in Darfur had gepubliceerd. De Sudanese overheid sprak schande van het rapport. De hulpverleners werden na internationale druk vrijgelaten, maar de situatie is volgens Prescott nog steeds niet veranderd.

Daarom probeert hij de misdaden opnieuw onder de aandacht te brengen. 'Ik heb het idee dat onze vorige oproep is gehoord, maar dat de situatie niet is verbeterd. De situatie is ook niet verslechterd, maar dat komt omdat het eigenlijk niet slechter kan. Ik heb hier families gezien die op 300 calorieën per dag leven. Erger kan bijna niet.'

Jan Pronk
 
Jan Pronk, speciaal gezant van de Verenigde Naties in Sudan, liet deze week in een interview met dagblad Trouw weten dat de Sudanese regering de Arabische milities, de Janjaweed, niet meer helpt. Dat is een kleine vooruitgang.

De milities, verantwoordelijk voor veel van het geweld, zijn evenwel moeilijk te controleren en kunnen vaak ongestoord hun gang gaan. Volgens Pronk is hun opzet geslaagd: de bevolking is verdreven, de dorpen zijn platgebrand.


Artsen zonder Grenzen

Reacties