Auto krijgt milieu-sticker

26-06-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris/ANP

De ministerraad hoopt dat kopers op deze manier de zuinigste auto kiezen. Producenten worden gestimuleerd om steeds zuiniger auto's op de markt te brengen. Volgens de ministerraad neemt de CO2-uitstoot zo in 2010 af met vijftig kiloton per jaar.

Met dit besluit komt het kabinet tegemoet aan een Europese richtlijn. Deze verplicht lidstaten behalve de sticker ook eenmaal per jaar een gids uit te brengen waarin het brandstofverbruik van elke auto staat.

Verder moet in elke showroom een poster hangen waarop voor alle daar aanwezige auto's de milieuprestaties af te lezen zijn. En zowel het brandstofverbruik als de CO2-uitstoot moet in reclame-uitingen vermeld worden.

Het kabinet wil dat door middel van gekleurde pijlen van de sticker meteen de relatieve zuinigheid van een auto af te lezen is. Dan kan de consument in een oogopslag zien of een auto zuiniger is dan een andere van dezelfde grootte.

De richtlijn moet vanaf 18 januari 2001 gelden. Het besluit wordt voorgelegd aan de Tweede Kamer.

Brancheorganisaties Bovag en Rai voelen niets voor het voorstel. Zij vinden het te complex, weinig inzichtelijk en onduidelijk voor de klant. Bovendien is het systeem arbeidsintensief en duur, zo oordelen zij. ‘Relatieve zuinigheid is niet uit te leggen aan de consument en bovendien zorgt de regeling voor te veel administratieve rompslomp.’

Reacties