Australische rechtbank wijst claim Aborigines af

11-08-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/onzeWereld

De man en vrouw van de zogeheten ‘gestolen generatie’ eisten financiële genoegdoening, omdat de staat hen als baby van hun ouders afpakte. De kinderen werden dan door blanken opgevoed. Veel ‘gestolen kinderen’ willen een aanklacht indienen vanwege fysiek, psychisch of seksueel misbruik in de kindertehuizen.

De bedoeling van de actieve Australische assimilatiepolitiek, die duurde van 1913 tot halverwege de jaren zeventig, was dat na enkele generaties ‘het zwarte bloed’ zoveel mogelijk moest verdwijnen.

De rechter zei er niet aan te twijfelen dat het tweetal het ouderlijk huis op jonge leeftijd verliet. Maar volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat dit tegen hun wil of die van hun familie is gebeurd.

Een van de twee Aborigines, Lorna Cubillo, werd in 1947 weggehaald bij haar ouders. Bij de andere, Peter Gunner, gebeurde dat in 1956.

In totaal zijn er nu al zevenhonderd mensen die compensatie eisen. De rechterlijke uitspraak had perspectieven kunnen bieden voor 30.000 anderen die indertijd door blanken zijn opgevoed. In de Northern Territory gaat het volgens schattingen om twee op de drie kinderen van blank-zwarte afkomst die bij de Aboriginal moeders werden wegehaald.

Geweld tijdens Olympische Spelen
De zomereditie van het tijdschrift onzeWereld bericht uitvoerig over ‘de gestolen generatie’ en meldt het bestaan van de organisatie Link-Up, een organisatie die gestolen kinderen weer met hun familie in contact probeert te brengen.

Daarnaast is er Stolen Generation Litigation Unit (SGLU) , die de rechtszaken tegen de staat voorbereidt. De kans is groot dat de zaak nu bij het Australische hooggerechtshof zal voorkomen.

Op 27 mei liepen in Sydney 200.000 Australiërs mee in een mars voor verzoening tussen Aboriginals en de blanke Australische bevolking. Een van de eisen was een officieel excuus voor de jarenlange assimilatiepolitiek. Premier Howard weigerde dit met als gevolg dat enkele Aboriginal-leiders nu dreigen met geweldadige acties tijdens de Olympische spelen die september in Sydney beginnen.

Site van Atsic, grootste inheemse organisatie in Australië

Reacties