Australië sluit klimaatovereenkomst met VS

28-02-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Door het akkoord zijn twijfels ontstaan over de vraag of Australië nog van plan is om het Kyoto-protocol te ratificeren. Het protocol is in 1995 gesloten en verplicht de westerse landen de uitstoot van broeikasgassen omlaag te brengen. De overeenkomst werd vorig jaar door de regering-Bush echter doodverklaard.

Twee weken geleden kwam Bush met een eigen klimaatplan, dat voorziet in het terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen op vrijwillige basis. Australië reageerde als enige positief op het plan. De rest van de wereld was overwegend negatief.

Gezamenlijke werkgroepen

Australië en de VS willen gezamenlijke werkgroepen in het leven roepen die zich bezighouden met onder meer het meten van de hoeveelheid broeikasgassen en wetenschappelijke inzichten over klimaatverandering. Verder moet het bedrijfsleven actief betrokken worden bij het zoeken naar oplossingen.

De overeenkomst werd in Washington gesloten tijdens een bezoek van de Australische milieu-minister Kemp. De bewindsman verklaarde dat Australië de doelstellingen van Kyoto ondersteunt, maar hij benadrukte de praktische aanpak van het akkoord met de VS.

Reacties