Data Atlas

Ontdek hoe landen zich ontwikkelen aan hand van verschillende thema's. Klik op de jaartallen en de landen voor facts and figures. Bekijk intro >

Embed

Voedsel

Terwijl wij in het Westen steeds dikker worden, gaat een groot deel van de wereldbevolking elke dag met een lege maag naar bed. 925 miljoen mensen ter wereld hebben honger. Vaak wordt gedacht dat dit komt omdat er teveel monden te voeden zijn. Het probleem is echter niet dat er niet genoeg te eten is. Er wordt genoeg voedsel geproduceerd om alle mensen in de wereld te voorzien van voedzame maaltijden. Maar terwijl onze supermarkten vol liggen met allerlei soorten eten van over de hele wereld, kampen grote delen van Afrika met een groot voedseltekort. Het eten is ongelijk verdeeld.

Arme boer

Inefficiëntie, slecht beleid en stijgende voedselprijzen zijn onder meer oorzaken van het voedselprobleem. In ontwikkelingslanden zorgen slechte infrastructuur en een gebrek aan goede opslagmogelijkheden ervoor dat een groot deel van het geproduceerde voedsel nooit de voedselketen bereikt. Arme boeren die net genoeg produceren om zichzelf en hun familie van eten te voorzien, hebben niets te eten als een oogst mislukt. Door klimaatverandering is de verwachting dat dit steeds vaker voor zal komen.

Ondertussen verdienen speculanten veel geld aan voedsel door de prijzen kunstmatig op te drijven. Deze hoge voedselprijzen zorgen ervoor dat het voor arme mensen steeds moeilijker wordt om voedsel te kopen.

In het westen hebben we nog nauwelijks last van de stijgende voedselprijzen. De waarde die we aan voedsel hechten, blijkt wel uit de inhoud van onze afvalbakken. Ongeveer een derde van het voedsel uit de horeca, detailhandel en van consumenten wordt weggegooid.

Landjepik

Doordat veel landen zich realiseren dat ze steeds afhankelijker worden van de import van duur voedsel, zijn ze elders grote stukken land gaan kopen of huren. Dit probleem van landgrabbing is de laatste 10 jaar in een stroomversnelling gekomen. Soms laten landen de gekochte grond braak liggen, voor slechte tijden. Bijna zonder uitzondering vinden de aankopen plaats in landen waar de bevolking weinig te zeggen heeft.

Toekomst

Zal het voedselprobleem groeien of vinden we een oplossing voor het tegengaan van honger? Het goede nieuws is dat wetenschappers wel weten hoe het probleem moet worden aangepakt. Zo moet er beter landbouwbeleid komen op nationaal en internationaal niveau, moet excessieve speculatie op de voedselmarkt worden beperkt en oogstverliezen worden tegengegaan. Het verminderen van voedselverspilling in het Westen zou zorgen voor een betere balans tussen vraag en aanbod.

Tegelijkertijd groeit de wereldbevolking en veranderen consumptiepatronen. Mensen eten steeds meer vlees, waarvoor intensieve landbouw nodig is. Dit betekent dat we ons nog extra moeten inspannen om alle monden te voeden. De technieken zijn weliswaar bekend, nu nog de politieke wil.

Foto's: groente (cc); tarweveld (cc)