Data Atlas

Ontdek hoe landen zich ontwikkelen aan hand van verschillende thema's. Klik op de jaartallen en de landen voor facts and figures. Bekijk intro >

Embed

Op weg

Transport is essentieel voor economische ontwikkeling. Bedrijven moeten hun goederen kunnen vervoeren en mensen moeten naar hun werk en naar school kunnen. Veel publieke diensten zoals afvalverwerking, gezondheidszorg en postbezorging zijn afhankelijk van vervoer via snelwegen, spoorwegen, havens en luchthavens. De transport industrie biedt veel directe en indirecte werkgelegenheid, en is bevorderlijk voor toerisme en lokale bedrijvigheid.

Wereldwijd wegvervoer is daarom onmisbaar voor de economische groei van een land. Maar het heeft ook een keerzijde.

Wegvervoer domineert het wereldwijde olieverbruik: 80% van alle energie die voor transport wordt gebuikt is voor wegvervoer. Auto’s, vrachtwagens en andere weggebruikers zijn de snelstgroeiende eindgebruikers van olie. Dit resulteert in een groei in het gebruik van olie in de transportsector van een half procent per jaar.

In de afgelopen jaren is het autobezit door particulieren toegenomen en economische groei zorgt voor meer goederenvervoer over de weg. Dit betekent meer verkeersopstoppingen in stedelijke gebieden. Dit zorgt weer voor gezondheidsproblemen door luchtvervuiling en een toename van het aantal verkeersongelukken.

Auto van de toekomst

Er is een langzame verandering in consumentengedrag zichtbaar. Er worden meer energiezuinige auto’s verkocht. Er is een groot potentieel om brandstof efficiëntie te verhogen met nieuwe technologieën. Elektriciteit, waterstof of misschien frituurvet? Waar de auto van de toekomst op zal rijden is geen uitgemaakte zaak. Misschien bezitten we in de toekomst geen auto meer, maar delen of lenen we hem. Hoewel het goed voor te stellen is dat de auto in de Westerse wereld zijn langste tijd als statussymbool heeft gehad, in de rest van de wereld heeft het vervoersmiddel nog niets van zijn aantrekkingskracht verloren en groeit het aantal auto’s op de weg gestaag.

Lees hier meer over de auto van de toekomst.

Foto's: Toekomst (cc Nau); Beijing (cc)