Asielbeleid Australië komt onder druk te staan

13-02-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld/IPS

Een coalitie van Australische vluchtelingen- en kerkelijke organisaties wil dat het omstreden detentiecentrum voor vluchtelingen in Woomera gesloten wordt. Zo ook de ‘groene’ senator Bob Brown, één van de felste tegenstanders van het Australische asielbeleid.

‘Onze regeringsleiders verklaren dat ze tot God bidden voor het welzijn van de vluchtelingen. Ik zeg tegen de premier: vraag niet aan God wat je zelf kan doen,’ zei Brown.

VN krijgen toegang

Op het politieke vlak komt er ook steeds grotere weerstand. Maandag spraken drie regeringsleden op een vergadering van de regerende Liberale Partij zich uit tegen Howard. Ook de oppositiepartij Labor, die zich tot nu toe op de vlakte hield, is nu openlijk gekant tegen de detentie van minderjarige asielzoekers en voor de sluiting van het centrum in Woomera.

Eerder had Mary Robinson, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, gevraagd om een team experts toe te laten tot het omstreden detentiecentrum voor vluchtelingen in Woomera. De VN wilden met eigen ogen de toestand aanschouwen.

Aanvankelijk werd daar niet op ingegaan, maar onder internationale druk besliste de Australische regering maandag dat het VN-inspectieteam toch binnen mag.

Nieuwe organisaties

De afgelopen maand zijn vluchtelingenorganisaties in Australië als paddestoelen uit de grond geschoten. Rural Australians for Refugees bestond drie maanden geleden uit drie leden. Nu heeft de organisatie zich ontpopt tot een coalitie van twintig onafhankelijke groepen die acties voeren over het hele land.

Een organisatie van artiesten, Australiërs tegen Racisme, heeft een reclamespotje op de nationale televisie gelanceerd met een oproep voor steun aan de vluchtelingen.

Reactie Mary Robinson op toegang tot detentiecentrum
Rural Australians for Refugees

Reacties