Asean wil sneller reageren op crises in regio

26-07-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

Tijdens de bijeenkomst van de Asean-landen deze week in Bangkok, Thailand, benadrukten de lidstaten dat beslissingen in tijden van crisis sneller moeten worden genomen. In het verleden lag Asean onder vuur, onder andere omdat het weinig daadkracht vertoonde tijdens het conflict in Oost-Timor en de economische crisis in de regio.

Wil Asean in staat zijn daarop snel en effectief te reageren, dan zal de 33 jaar oude associatie zich moeten hervormen en de samenwerking versterken, zei de Thaise premier en gastheer van de bijeenkomst, Chuan Leekpai.

Chuan zei ook dat Asean haar geloofwaardigheid verliest als het zich niet hervormt. ‘De uitdaging is hoe we onze samenwerking kunnen intensiveren. Dat is des te belangrijker als we pas willen houden met de ontwikkeling van andere regionale organisaties en als we relevant willen blijven in de globaliserende en steeds dynamischer wordende wereld,’ aldus de Thaise premier.

Sommige leden van Asean zijn niet gecharmeerd van het Thaise voorstel. Zij vinden dat Asean zich moet houden aan de traditie van non-interventie in elkaars interne aangelegenheden.

Reacties