Art Rooijakkers bezoekt Burundese vluchtelingen

04-04-2016 Bron: OneWorld
Art Rooijakkers tijdens zijn bezoek aan een vluchtelingenkamp in Noord-Irak, begin vorig jaar
Den Haag, 4 april 2016. Op zaterdag 3 april is Wie is de Mol?-presentator Art Rooijakkers vertrokken voor een week naar het grensgebied van Tanzania met Burundi, waar nog dagelijks nieuwe vluchtelingen het land binnenkomen, op de vlucht voor het aanhoudende geweld. Art Rooijakkers is nauw betrokken bij het werk van Stichting Vluchteling en maakt deze reis ter voorbereiding op de Nacht van de Vluchteling.

Nieuws – 

Burundi is een klein land in Centraal-Afrika en behoort tot de armste landen ter wereld. Het land werd in 2013 uitgeroepen tot 'hungriest nation on earth'. 700.000 Burundezen verkeren in levensbedreigende hongersnood; 80 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens. De kindersterfte is extreem hoog, de helft van de kinderen gaat niet naar school en de combinatie van El Nino en een gewelddadig politiek conflict leidde tot 250.000 vluchtelingen en vele honderden doden. De stroom vluchtelingen uit Burundi gaat onverminderd door als gevolg van het aanhoudende geweld rond de omstreden herverkiezing van de president.

Art Rooijakkers bezoekt Burundese vluchtelingen in het vluchtelingenkamp Nyarugusu in het noordwesten van Tanzania. Door de recente toestroom van Burundezen zit het kamp overvol en leven tienduizenden mensen er krap op elkaar. In totaal worden in Nyarugusu en twee nabijgelegen kampen bijna 200.000 vluchtelingen opgevangen, meer dan de helft is nog kind.

Over de Nacht
De reis van Rooijakkers staat in het teken van de Nacht van de Vluchteling. In de nacht van zaterdag 18 op zondag 19 juni 2016 organiseert Stichting Vluchteling voor de zevende keer de Nacht van de Vluchteling, een sponsorloop van 40 kilometer in het holst van de nacht van Rotterdam naar Den Haag en van Nijmegen naar Arnhem. Het doel van deze sponsorloop is een zo hoog mogelijk bedrag op te halen voor noodhulp aan vluchtelingen wereldwijd.


Inschrijven voor de sponsorloop kan via www.nachtvandevluchteling.nl In 2015 zat de Nacht van de Vluchteling al snel vol er werd er ruim 620.000 euro opgehaald door 1.700 deelnemers.

Reacties