Armoede schroeft dodenaantal bij natuurramp op

04-02-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Het is niet zo dat arme landen door hun geografische ligging kwetsbaarder zijn voor natuurgeweld. In haar rapport ‘Reducing disaster risk: a challenge for development’ becijfert de UNDP dat slechts 11 procent van de mensen die aan natuurrampen wordt blootgesteld in arme landen woont. Daar vallen echter wel de meeste slachtoffers, 53 procent in totaal.

In de rijkste landen van de wereld woont ongeveer 15 procent van de mensen die dergelijke calamiteiten over zich heen krijgen. Van alle doden door natuurgeweld komt maar 2 procent uit die gebieden.

Het rapport komt vlak na de verwoestende aardbeving in de Iraanse stad Bam waarbij 40.000 mensen omkwamen en 75.000 thuisloos raakten. Als het eerder gepubliceerd zou zijn dan hadden de autoriteiten in Iran kunnen weten dan hun land 1.000 keer kwetsbaarder voor de gevolgen van aardbevingen is dan de Verenigde Staten en 100 keer dan Japan. Hoewel die landen ook regelmatig opgeschud worden door aardbevingen, ligt die fragiliteit dus vooral in de mate van ontwikkeling van het land.

De gevolgen van een ramp kunnen fors worden teruggebracht als regeringen al eerder de risico’s onderkennen en die beperken. Nu reageren zij pas op het moment van de calamiteit. Een ramp is vaak geen eenmalige gebeurtenis, maar een opeenstapeling van activiteiten die van een natuurverschijnsel een ramp maken. Door een betere planning kunnen niet alleen meer slachtoffers worden voorkomen maar ook verdere economische terugslag.

UNDP
Internationale Rode Kruis
Internationale Rode Kruis

Reacties