Armoede op vmbo-niveau

01-11-2004
Door: Tekst: Martine van der Horn


De eerste zinnen van een rap gemaakt door de groep Opgezwolle. De rapgroep reisde op uitnodiging van Plan Nederland samen met twee jonge journalisten van Spunk en een student van de Filmacademie naar Indonesië. Doel: Nederlandse jongeren te laten zien hoe het ervoor staat in andere werelddelen dan Europa. In samenwerking met uitgever Thieme Meulenhoff heeft Plan Nederland uit het materiaal een multidisciplinair lespakket samengesteld voor vmbo-scholen. Daarin staan kinderrechten centraal. Gedurende een week krijgen leerlingen 's ochtends theorieles over de omstandigheden waarin kinderen in ontwikkelingslanden leven, en gaan ze 's middags in workshops aan de slag om de opgedane kennis om te zetten in iets creatiefs. Workshops over rap, dans, vormgeving, muziek, theater en multimedia leiden uiteindelijk tot optredens die tevens de afsluiting vormen van de projectweek. Een jury beoordeelt de resultaten en de creatiefste scholieren gaan door naar de eindmanifestatie in 2005.

De leerlingen vinden de activiteiten 'te dope'. Hun idolen praten over heel zware onderwerpen in een taal die ze verstaan en zelf ook spreken. Ook op de workshops wordt enthousiast gereageerd: rap- en danslessen sluiten goed aan bij de beleving van vmbo-scholieren. Na een aantal pilotprojecten (eind 2004) zal Plan Nederland het lespakket vanaf maart 2005 grootschalig gaan aanbieden.

De raps, de video's en de magazines zijn te beluisteren en te bekijken op www.rap4rights.nl. Behoor je niet tot de doelgroep, maar wil je wel je ding kwijt? Kijk dan ook even onder DIY (Do It Yourself). Hier maak je in tien stappen je eigen rap en leer je de 'flow' van je 'performance' te verbeteren.

Zie ook: www.rap4rights.nl, www.spunk.nl, www.plannederland.nl.Reacties