Armoede én aids tegengaan met microkredieten

24-04-2007
Door: Briana Sapp
Bron: IPS

Microkredieten zitten in de lift als impuls voor economische ontwikkeling op kleine schaal. Ondernemers lenen kleine bedragen, soms minder dan tien euro, om een eigen zaak op te richten. Maar microfinancieringsinstellingen aarzelen om te investeren in regio's waar veel mensen besmet zijn met HIV. In sub-Sahara Afrika, met 123,2 miljoen mensen die besmet zijn met HIV, komt het systeem daarom minder goed van de grond.

 

In gebieden met veel HIV/Aids schommelt de terugbetalinggraad tussen de 65,25 en de 86,27 procent. "Dat is slecht vergeleken met de 98 procent bij gezonde leners", zegt Francesco Strobbe van het departement voor Economische Statistiek bij de Europese Centrale Bank. "De productiviteit van de economie leidt onder mensen die jong sterven of niet kunnen werken door ziekte."

 

Uitvaartverzekeringen

 

Een aantal instellingen voor microkrediet combineert daarom sinds kort kredietverlening met programma's die de leners informeren over manieren om besmetting te voorkomen. Daarnaast bieden ze verzekeringen voor ziekte en begrafenis, zodat de leners niet ten onder gaan aan plotselinge hoge kosten.

 

De VN-Ontwikkelingsorganisatie UNDP lanceerde in januari samen met de Parijse Foto Aids Alliance Orgmicrofinancierder PlaNet Finance een proefproject van acht maanden in Burkina Faso. Ze geven niet-gouvernementele organisaties betere toegang tot microkredieten voor slachtoffers van HIV/Aids en hun families. In juni start PlaNet Finance een tweede initiatief in Marokko. Daar zullen meer dan 10.000 arme analfabete vrouwen zowel toegang krijgen tot krediet als informatie over HIV.

 

PlaNet Finance wil op korte termijn aantonen dat professioneel beheerde fondsen voor mensen met HIV/Aids een succes kunnen zijn als je rekening houdt met de speciale noden en risico's van de kredietnemers. Daarnaast willen ze ook andere leeninstellingen aanmoedigen hun voorbeeld te volgen.

 

Lending hope to Africa

 

Opportunity International (OI), een internationale non-profit organisatie voor micro-ondernemingen die actief is in meer dan 25 landen, heeft de uitdaging al aangenomen. Het 'Lending Hope to Africa-programma' van OI spendeert 25 miljoen dollar om tegelijk armoede en aids in Afrika tegen te gaan door microkredieten. Het programma biedt microkredieten en HIV/Aids training, levensverzekering, overlijdensverzekering en een speciaal programma voor jonge ondernemers.

 

Finance Trust for the Self-Employed (FITSE), een onderaanneming van World Vision International in Malawi, gaat nog een stap verder. De organisatie lanceerde het 'Krediet met Opleiding-programma', met een opleidingscyclus voor vrouwen over preventie en zorg voor HIV/Aids en manieren om de gemeenschap te mobiliseren.

Reacties