Armoe wast witter

01-07-2006
Door: Tekst: Ester Manter


Ik heb u vanaf deze plek weleens geïnformeerd over mijn bestuursbaan bij een kleine organisatie. Draagvlak, lobby, publieksdebatten en een paar projecten in de regio. Dat is het werk van die organisatie. Het is zo'n club die zijn geld overal en nergens vandaan haalt en zo in leven blijft. Echt groot geld voor activiteiten... daar zijn ze te klein voor, maar ze zijn interessant genoeg om te financieren. En dus houden ze zich overeind dankzij de grijpstuivers van drie MFO's, de NCDO en, via de COS'en, van de provinciale overheid. Op een foldertje moeten zoveel logo's van financiers dat er bijna geen plaats meer is voor de boodschap.

Maar onder het nieuwe financieringsregime vanaf tweeduizendzoveel mag dit niet meer. Zoals de plannen er nu uitzien, mag je geld van de NCDO straks niet meer 'opplussen' met geld van andere door de overheid gefinancierde clubs. We moeten eigen middelen gaan inbrengen. Geen onlogische gedachte, maar voor een organisatie zonder eigen infrastructuur, die bovendien te klein is om een plek op de charimarkt te veroveren, is dat bijzonder zuur. Gelukkig zijn wij van het bestuur niet voor één gat te vangen en anticiperen we op deze mogelijke beslissing door ons tot het bedrijfsleven te wenden met het verzoek een bijdrage te leveren.

Ik zie de folderteksten al komen: 'Deze brochure is mede mogelijk gemaakt door Dreft-vaatwastabletten.' Of: 'Deze activiteit kwam tot stand dankzij Snickers voor de stevige trek.' Ach, zolang je er de rekening mee kunt betalen, waarom ook niet. Als ICCO meebetaalt, willen ze ook wat 'exposure'. Foldertje op de stoel, directeur als forumlid, stukje in de krant waarin ICCO wordt genoemd, enzovoort...

Zou Snickers zoiets ook willen? In plaats van een foldertje op de stoelen, zou u een proefpakketje aan kunnen treffen met de nieuwste smaken. Met daarnaast eventueel een zakje wasmiddel. Armoe wast witter. En wist u dat een debat over stedelijke armoede mogelijk werd gemaakt door een bijdrage van een hypotheekverstrekker (Jazeker... de Hypotheker)?

Nu ik er zo over nadenk, lijkt me dit wel leuk worden. Ik hoop dat we die man van de reclame van Albert Heijn kunnen aantrekken als debatleider. Ziet u het voor u? 'De hamsterweken zijn weer begonnen: drie debatten voor de prijs van één!' Of: 'Heerlijk, helder, MDG's...' Goh, ik krijg er eigenlijk steeds meer zin in. Zingt u mee? 'Je bent thuiuiuiuis... waar je Vice Versa leeeeest...'Reacties