Arme landen moeten concurrentie aan voor Amerikaanse hulp

26-11-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Het nieuwe plan wordt het Millennium Challenge Account genoemd. De armste landen moeten met elkaar wedijveren om de pot van 5 miljard dollar die Washington de komende drie jaar extra voor zijn buitenlandse hulp uittrekt. Dat geld had Bush al beloofd op de VN-top in Mexico in maart van dit jaar.

De 5 miljard komen bovenop de al bestaande hulp die loopt via USAid (Agency for International Development). De niet-militaire buitenlandse hulp stijgt hierdoor met 50 procent. ‘Zie het maar als een bonus-pool,’ zei een van Bush’ adviseurs.

Een nieuw bureau, met de naam Millennium Challenge Corporation, gaat het geld verdelen, ‘zoals universiteiten beurzen toewijzen,’ zo schrijft de New York Times. Er komen zo’n honderd, nieuw aan te trekken personen te werken.

Hulporganisaties positief

Landen die Amerikaanse hulp willen, worden beoordeeld aan de hand van hun score op 16 criteria, waarodner burgelijke vrijheden, geld dat wordt besteed aan onderwijs en gezondheid, controle op inflatie en het gebruik van begrotingsdoelstellingen en belastingsbeleid.

Volgens de New York Times betekent het plan dat samenlevingen zich moeten reorganiseren volgens Amerikaanse maatstaven. Het recept is simpel: landen die de test succesvol doorstaan zullen ook meer buitenlandse investeerders aantrekken. In sommige landen zullen overigens eerder maatschappelijke organisaties steun ontvangen dan overheden.

Een aantal Amerikaanse hulporganisaties heeft al positief gereageerd. Zij geloven dat met dit plan de hulp minder wordt verspild en beter terecht zal komen.

Arme landen

In eerste instantie komen alleen landen met een gemiddeld inkomen van minder dan 1.445 dollar per hoofd van de bevolking in aanmerking voor een bijdrage uit de miljardenpot. Dat bedrag is de grens die de Wereldbank hanteert als definitie voor ‘arm land’.

Het Amerikaanse Congres moet het plan in februari goedkeuren, maar verwacht wordt dat dat zonder problemen zal gebeuren.

Hier kunt u reageren

Paul Metz van de Vereniging Inzet schrijft:
Nu Amerika zijn cultuur wil opleggen aan hulpontvangers, is het nodig dat de landen van de EU onze cultuur en visie op good governance en duurzame ontwikkeling in een vrije markt promoten. Dus de landen extra belonen die ons model volgen.

website van USAid

Reacties