Arme kinderen kunnen leren dankzij Boekenbank

25-07-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Kinderen uit arme gezinnen kunnen via de Boekenbank boeken krijgen die hun ouders niet kunnen betalen. Momenteel heeft de bank zo'n 164.000 van dergelijke schoolboeken in omloop.

De Boekenbank kwam voort uit een initiatief van een groep vrouwen in Caracas die begin de jaren zestig tweedehands boeken inzamelden voor kinderen uit de armenwijken van de hoofdstad. De instelling krijgt inmiddels steun van bedrijven en internationale hulporganisaties, terwijl de kantoorkosten door de Venezolaanse staat worden betaald.

Op het kantoor van de Boekenbank staan duizenden boeken voor kinderen van 4 tot 10 jaar - sprookjes, avonturenverhalen en handboeken voor het lager onderwijs. Geen enkel schoolboek is ouder dan 10 jaar - al het lesmateriaal in de bank moet overeenstemmen met de huidige leerplannen in het Venezolaanse onderwijs.

Voor tieners, die lezen niet zo spannend vinden, zijn er ook naslagwerken op CD-rom. Maar de Boekenbank richt zich bewust op kinderen jonger dan 10. Op die leeftijd worden leesgewoontes aangekweekt.

De directie van de Boekenbank weet dat een goed aanbod niet volstaat om iedereen zin in lezen te doen krijgen. Daarom organiseert ze ook activiteiten als 'Het uur van het verhaal', waarbij literatuurstudenten op vast tijdstippen verhalen komen voorlezen aan kinderen. Sommige ouders die hun kinderen nu naar het voorleesuur brengen, hebben er zelf als kind ook al naar de verhalenvertellers zitten luisteren.

Daarnaast gaan gepensioneerde vrijwilligers in het kader van het programma 'Grootje, vertel me een verhaaltje' ook boeken voorlezen in opvanghuizen voor straatkinderen of in ziekenhuizen. De bank heeft nu ook plannen om een deel van haar bestand onder te brengen in 'reizende tassen'. Deze moeten in de armenwijken van huis tot huis het 'leesvirus' verspreiden.

Website van Banco del Libro (spaans)

Reacties