‘Arm Europa’ kent voor eerst in decennium weer groei

03-08-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

De positieve cijfers zijn volgens het instituut grotendeels te danken aan een toenemende vraag in de Europese Unie naar Oost-Europese producten. De export steeg het eerste kwartaal van dit jaar met 30 procent.

Rusland en Oekraïne profiteren momenteel van de hoge olieprijs.

Het Weense insitutuut onderzocht Bulgarije, Kroatië, Slovenië, Macedonië, Joegoslavië, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Polen, Roemenië, Rusland en Oekraïne. Gegevens van Wit-Rusland, Moldavië, de Centraal-Aziatische republieken en de Baltische staten ontbreken. Bosnië-Herzegovina maakte geen deel uit van het onderzoek.

Veel industrieën maken hun productieproces efficiënter, onder meer door overtollig personeel te ontslaan. De werkloosheid in de regio is enorm toegenomen. In Slowakije en Bulgarije was meer dan 20 procent van de beroepsbevolking vorig jaar werkloos.

De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, tussen regio’s en tussen bevolkingsgroepen nam in tien jaar tijd toe. Het instituut denkt dat dit onrust kan veroorzaken.

Het grootste deel van de onderzochte landen is armer dan tien jaar geleden. De Wereldbank schat dat het inkomen in voormalige Sovjetrepublieken 40 procent is van het inkomen in 1990.

Reacties