Argentinië weekt zich los van IMF

04-01-2006
Door: Wendy Braanker
Bron: Wereldomroep

Het herstel van de Argentijnse economie is opmerkelijk. Ruim vier jaar geleden was het land niet meer in staat om de rente op leningen te betalen. De economische activiteit liep sterk terug.

De werkloosheid en armoede namen in korte tijd sterk toe. Argentijnen gingen uit onvrede de straat op. De crisis was compleet toen de peso, vele jaren gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, werd gedevalueerd en Argentinië oninteressant werd voor buitenlandse investeerders.

Populistisch

Veel Argentijnen menen dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) mede schuldig is aan de economische crisis van 2001 omdat het strenge eisen stelt aan kredietverlening. Volgens Maarten Bakkum, strateeg opkomende markten bij ABN AMRO, appelleert de Argentijnse overheid aan dit gevoel. De regering van president Kirchner handelt naar zijn idee populistisch omdat ze met deze stap hoopt te worden herkozen in 2007, terwijl het land er eigenlijk nog niet klaar voor is. Argentinië heeft geen geld apart gezet in de jaren dat het dat wel kon doen.

Inmiddels groeit de Argentijnse economie wel weer; met zo'n 9 procent zelfs opmerkelijk goed. Maar ondertussen leeft nog steeds 35 procent van de Argentijnen in armoede en de werkloosheid staat nog op 10 procent. Buitenlandse investeerders houden zich veelal afzijdig omdat ze amper zijn bekomen van de crisis die Argentinië volledig op zijn kop zette.

Reserves

De Argentijnse overheid zegt dat de voortijdige aflossing van de schuld aan het IMF niet om extra bezuinigingen vraagt, dus niet ten koste zal gaan van de Argentijnse bevolking. Toch moet het geld ergens vandaan komen. Bakkum: "Ze hadden nog wat reserves die ze zullen gebruiken. Het gaat om een bedrag van tien miljard dollar dat wordt terugbetaald. De reserves komen uit op ongeveer 17 miljard. Dat is voor een land als Argentinië heel weinig om achter de hand te houden. De Argentijnen verwachten wel steun van internationale vrienden, met name van (president) Chávez in Venezuela die al eerder wat geld had geleend aan Argentinië. Ze hopen ook nog hulp te krijgen van de Spanjaarden."

Olieproducent Venezuela, dat al eerder heeft bijgesprongen, beschikt over voldoende geld dankzij de almaar stijgende olieprijs. Hoeveel geld er precies van Venezuela naar Argentinië is gegaan, is volgens Bakkum niet duidelijk. Maar hij vindt het niet goed dat Argentinië, eerder afhankelijk van de hele financiële wereld, nu afhankelijk wordt van een of twee landen. "Argentinië heeft zich hiermee afgesloten van de internationale financiële wereld. Ze hebben niet meer de toegang tot de expertise van het IMF en kunnen dus ook niet meer onder druk worden gezet om bepaalde hervormingen door te voeren."

Brazilië

Verschillende Zuid-Amerikaanse landen proberen een meer onafhankelijke koers te varen als het gaat om instituten als het IMF. Ook Brazilië maakte onlangs bekend dat het de schuld aan het IMF vervroegd wil aflossen. Brazilië lijkt in veel opzichten op Argentinië. Bakkum: 'Brazilië heeft veel van dezelfde problemen als Argentinië: ook een hoge staatsschuld en sociale problemen. Het is een land met ongeveer dezelfde soort producten en erg afhankelijk van grondstofprijzen. Maar je ziet dat Brazilië eigenlijk alles goed doet wat in Argentinië fout is gegaan.'

Brazilië kon de vervroegde aflossing aan het IMF vrij makkelijk betalen dankzij extra inkomsten uit ijzererts en koffie. Maar over Argentinië blijft Bakkum zijn twijfels houden, voornamelijk vanwege de lage reserves.

Dit artikel is, met toestemming, overgenomen van de Wereldomroep

Reacties