Argentinië: Hulp aan hongerlijdende provincie komt te laat

27-11-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

1.500 Verplegers, artsen en ander medisch personeel vertrekken naar de provincie Tucumán in het noordwesten van Argentinië om hulp te verlenen aan de bevolking. Het reddingsplan Operativo Rescate zorgt ook voor mobiele ziekenhuizen, ambulances en helikopters, omdat het daar in de provincie aan ontbreekt.

De regering treft ook voorbereidingen voor een sociaal plan die de problemen, deels veroorzaakt door de huidige crisis, moeten pakken.

Maar de plannen van de regering-Duhalde komen volgens critici als mosterd na de maaltijd. De bevolking wordt al jaren lang aan haar lot overgelaten.

In 1966 al had de overheid, na de sluiting van de 11 suikerfabrieken in Tucumán, moeten ingrijpen. Volgens Angel González, werkzaam in het ziekenhuis Niño Jesús, worden er sindsdien ondervoede kinderen binnengebracht. González wijt de problemen in zijn provincie vooral aan wanbestuur en corruptie.

Neurologische problemen

De huidige crisis komt extra hard aan in Tucumán. Ziekenhuizen ontbreekt het aan voldoende personeel en medicijnen om mensen te behandelen.

Het Zuid-Amerikaanse land verkeert al vier jaar lang in een diepe economische crisis. Honger en armoede zijn de schrijnende gevolgen die de samenleving als geheel, maar vooral armere groepen en regio’s hard treffen.

Uit recente statistieken blijkt dat 52 procent van de bevolking arm is. Eén op de vijf Argentijnen leeft zelfs in bittere armoede. Ook het ontbreken van een sociaal stelsel en vooruitzichten op een betere toekomst zorgen ervoor dat armoede van generatie op generatie overgaat.

Volgens de kinderarts Matían Laín lijden de kinderen en volwassenen uit arme gezinnen aan ‘matige tot ernstige ondervoeding’. Tot deze laatste groep behoorde ook het ondervoede meisje dat in de media verscheen. In veel van deze gezinnen komen door een tekort aan voedingsstoffen kinderen met neurologische problemen ter wereld.

Reacties