Argentinië gaat honger via online voedselbank verhelpen

05-02-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Argentinië exporteert massaal landbouwproducten. Elke dag worden er tonnen voedsel vernietigd. Terwijl er in datzelfde land elke dag duizenden kinderen met honger gaan slapen.

In Rosario wonen 1,1 miljoen inwoners. Dagelijks ontvangen meer dan 100.000 mannen, vrouwen en kinderen een gratis maaltijd in gaarkeukens van hulporganisaties en cafetaria's van scholen.

Elke dag, zo berekende priester Osvaldo Bufarini, gaat in zijn stad gemiddeld 10.000 kilo voedsel verloren. ‘Maaltijdleveranciers schatten dat zij in het hele land ongeveer 500.000 kilo voedsel per dag weggooien. Daar komen dan nog de producten in koelhuizen en supermarkten bij die hun versheidsdatum hebben overschreden zonder te zijn geconsumeerd,’ zegt de priester.

Dat bracht Bufarini, hoofd van de charitatieve instelling Caritas Rosario, op een simpel idee: online bevoorrading van de gaarkeukens en cafetaria. Op de voedselbank komen beschikbaarheid van en vraag naar voedsel samen.

Deelnemende soepkeukens van kerkelijke groepen en maatschappelijke organisaties en schoolcafetaria's zullen een gedetailleerde lijst van hun behoeften opstellen. Die plaatsen zij op de website van de voedselbank.

Alle dagelijkse schenkingen van voedsel worden eveneens verzameld. Daarop kunnen soepkeukens hun verzoeken via e-mail of fax snel verzonden. Bedrijven beantwoorden wat en hoeveel zij op dat moment ter beschikking hebben.

Lijm snuiven
De voedselbank blijft voorbehouden voor bijdragen van grote donors zoals voedselbedrijven, supermarkten, koelhuizen en maaltijdleveranciers.

Wel moeten alle soepkeukens en scholen willen meewerken en beschikken over een computer of fax om hun vragen door te sturen. Volgens Bufarini zal het eerste jaar ook een minimale financiële steun nodig zijn om ten minste drie mensen op te leiden en het systeem te laten beheren.
Bufarini wil het idee ook toepassen in andere delen van het land.

De afgelopen vier of vijf jaar zijn ongeveer 100.000 mensen in Rosario als gevolg van de recessie onder de armoedegrens gekomen. Die nieuwe armen zijn gepensioneerden die het moeten rooien zo’n twee gulden per maand. Veel gezinnen uit de middenklasse moesten hun huis en auto verkopen toen ze hun werk verloren en kwamen vervolgens in de sloppenwijken terecht.

De nationale regering en de provinciale overheden helpen wel bij de financiering van de soepkeukens. Maar het geld komt vaak laat ter plaatse en bedraagt nooit meer dan 80 dollarcent per persoon. Eén gratis maaltijd per dag zou volstaan, is de gedachte.

Bufarini wil dat kinderen twee maaltijden per dag krijgen, omdat honger een belangrijke oorzaak is van gedragsproblemen, zoals lijm snuiven.

Het voorstel van Bufarini voor het opzetten van een online voedselbank heeft onmiddellijk tot positieve respons geleid. Een bedrijf in Miami dat webpagina's ontwerpt, heeft al zijn diensten en technische ondersteuning aangeboden. Twee grote voedselbedrijven en een maaltijdleverancier hebben schenkingen beloofd.

Reacties