Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het aanbod is overweldigend, welke moet je kiezen? Hieronder 10 tips om van 10-10 een leuke, duurzame dag te maken. Voor het complete overzicht, surf naar www.dagvandeduurzaamheid.nl.

Energy Floors Global Dance Challenge
Inwoners van Hardenberg gaan op de Dag van de Duurzaamheid het wereldrecord dansend energie opwekken proberen te breken. Dans- en sportscholen en verenigingen zullen op de Sustainable Dance Floor van Energy Floors hun moves laten zien. Deze speciale dansvloer zet beweging van mensen om in energie. Ook andere Hardenbergers krijgen natuurlijk de kans om te dansen.

Het Rotterdamse bedrijf Energy Floors daagt iedereen uit om in vier uur zoveel mogelijk energie op te wekken op de Sustainable Dance Floor. Het bedrijf wil hiermee de wereld bewust maken van duurzame energie.

Het huidige record ‘energie opwekken op de Sustainable Dance Floor’ staat op 500.000 joules door de Spaanse stad Murcia

Locatie: Gemeentehuis Hardenberg
Stephanuspark 1, Hardenberg
Tijd: 16:00 – 20:00 uur

Betalen met houtblokken
In restaurant Aan Zee Oostvoorne betaal je vandaag met houtblokken. Waarom met houtblokken? Omdat dit restaurant hiermee zijn oven en houtgrill opstookt. Elk blok haardhout is één euro waard.

Aan Zee Oostvoorne is een duurzaam restaurant. Het heeft geen gasaansluiting nodig ( ze koken immers op hout) en de elektriciteit wordt opgewekt uit zonne- en windenergie. “Normaal komt het haardhout uit het duingebied waar het restaurant middenin ligt, maar vanaf vandaag zullen we koken met het hout dat mensen zelf meebrengen met de aanhangwagen”, vertelt eigenaar Jan van Marion.

[[{“fid”:”30742″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Betaal met houtblokken”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Betaal met houtblokken”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

Per dag verbruikt de keuken 120 tot 150 blokken per dag. Van Marion verwacht, gezien het aantal reserveringen, dat ze na vandaag voorzien zijn van genoeg hout voor een maand.

Locatie: Restaurant Aan Zee Oostvoorne
Strandweg 1, Oostvoorne
Reserveer hier.

The Green Hackfest: for Green Urban Living
Programmeurs, hardware hackers en designers gaan vanaf vandaag drie dagen brainstormen over apps, games en slimme tools die direct bijdragen aan een duurzame levensstijl: Green Urban Living.

Dit weekend bestaat vooral uit netwerken, programmeren, borrelen, eten en een beetje slapen.Het doel is om zondagavond nieuwe verfrissende ideeën, apps en prototypes te hebben die helpen een groenere, duurzamere economie te creëren.

De organisatoren UtrechtInc, Climate-Kic en Economic Board Utrecht organiseren deze ‘hackathon’ en nodigen jou uit om mee te denken. Met jouw oplossing maak je kans op duizenden euro’s. Een jury kiest per categorie de winnaar met het beste idee.

Locatie: UtrechtInc
Padualaan 8, Utrecht
Meld je hier aan.

Bijeenkomst Kenniscentrum Duurzaam Bouwen
Het Kenniscentrum Duurzaam Bouwen organiseert een bijeenkomst over duurzame initiatieven, mogelijkheden en succesverhalen. Het Kenniscentrum is een samenwerking van Amersfoortse partijen en richt zich op verduurzaming van bestaande en toekomstige bedrijfsgebouwen.

Met als thema ‘van inspiratie naar actie’ worden verschillende presentaties gegeven en er is een informatiemarkt. Aan het eind van de middag is het tijd om te borrelen zodat duurzame partners met elkaar kunnen kennismaken.

Locatie: Lomans Groep Totaalinstallateurs
Astronaut 32, Amersfoort
Tijd: 14:30 – 19:00 uur
Meld je hier aan.

Landelijke Voorleesactie
Voor de zesde keer vindt op de Dag van de Duurzaamheid de landelijke Voorleesactie plaats. Op duizend basisscholen lezen docenten, wethouders of bn’ers voor uit het boek Mr Finney en het raadsel in de bomen. Daarna gaan ze in gesprek met de kinderen over de vraag: wat is de waarde van de natuur? Op Daltonschool Neptunus in Amsterdam leidt een bijzondere gast dit gesprek: prinses Laurentien, de schrijfster van het boek.

“Kennismaken met duurzaamheid door voor te lezen is een goede manier, omdat dat vaak al onderdeel is van het lesprogramma. Door het boek gratis aan te bieden is het voor scholen makkelijker en ook leuk om mee te doen met de Dag van de Duurzaamheid”, zegt Matthijs Kettelerij van Urgenda.

[[{“fid”:”30744″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Landelijke Voorleesactie”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Landelijke Voorleesactie”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

Het boek is geschikt voor groep 1 t/m groep 8 en is niet in één dag uitgelezen. “Op die manier kunnen scholen langer met dit project aan de slag. Kinderen denken mee over wat er op school en thuis direct beter kan. Ze denken vaak out-off-the-box op het moment dat volwassenen vastlopen.”

Meld je hier aan.

Lezing en boekpresentatie ‘De Vergeten Oplossing’
Eric Broekhuizen presenteert in Bibliotheek Centrum in Arnhem zijn boek – De Vergeten Oplossing. Hij geeft een lezing over hoe de ‘ecoprijs’ grote mondiale problemen op kan lossen. De ecoprijs is de prijs die we normaal betalen + de verborgen milieukosten.

Broekhuizen: “Aan vervuiling hangt nu geen prijskaartje, dat is een systeemfout die met de ecoprijs eruit gehaald wordt. Als we voortaan zelf opdraaien voor de veroorzaakte schade, maken we vanzelf duurzame keuzes.”

Broekhuizen vraagt mensen op zijn site hun stem te geven voor deze visie. “Om het systeem echt te veranderen, moet het initiatief van onszelf komen.” Het boek en het geven van lezingen is voor Broekhuizen een begin om een internationaal draagvlak te creëren. Hij is al bezig met de Engelse vertaling van zijn boek.

Locatie: Bibliotheek Centrum
Kortestraat 16, Arnhem
Tijd: 19:30 – 22:00 uur
Meld je hier aan.

Kick-off Energiestrijd Zorghuizen
Vandaag wordt het startsein gegeven voor de derde editie van de Energiestrijd Zorghuizen. Drie maanden lang gaan zorghuizen in Nederland met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk energie te besparen.

Het zorghuis dat het meest bespaart op elektra en gas wint het Lentebal op 21 maart. De echte winst is natuurlijk de verlaagde energierekening. De winnaar van vorig jaar bespaarde maar liefst elf duizend euro op gas- en elektra.

Vanaf vandaag beginnen de voorbereidingen: meterstanden en jaarcijfers verzamelen. Op 21 december start de echte bespaarstrijd.

Kindertentoonstelling ‘Spelen met Duurzaamheid’ bij het Milieu Educatie Centrum
Wat is het verschil tussen de grote en de kleine spoelknop op de wc? Dat leren de kinderen spelenderwijs tijdens de interactieve tentoonstelling in het Milieu Educatie Centrum in Eindhoven. Het is de bedoeling dat de kinderen zelf ontdekken hoe ze de wereld veilig, gezond en schoon houden.

Ze leren hoe ze afval moeten scheiden, maar ook waarom. Een ingericht huisje laat de kinderen zien waarom besparing op water en energie belangrijk is. Met voelgaten, geur- en geluidskastjes gaan ze op ontdekkingsreis door een wonderlijke wereld.

[[{“fid”:”30743″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Spelen met Duurzaamheid”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Spelen met Duurzaamheid”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

Tot 30 november is de kindertentoonstelling te bezoeken. Normaal is de entree 2,50 euro, maar vandaag is de tentoonstelling gratis.

Locatie: Milieu Educatie Centrum
Genneperweg 145, Eindhoven
Tijd: 09:00 – 17:00 uur

Gratis adviesgesprek groener wagenpark
Danielle de Bruin van Climate Neutral laat in een duidelijk en onafhankelijk overzicht zien welke opties er zijn om je zakelijke mobiliteit te ‘vergroenen’. Vandaag kun je bij haar terecht voor een gratis adviesgesprek. Ze denkt mee over effectieve maatregelen die bij jouw doel passen.

Climate Neutral Group heeft als doel: een 100% klimaatneutrale wereld. Dit willen zij bereiken door zo veel mogelijk organisaties op weg te helpen met het ontwikkelen, uitwerken en uitvoeren van een klimaatneutraal product, evenement of onderneming.

Locatie: Climate Neutral Group
Donkerstraat 19a

Expo ‘Design of the Future’ – Strawberry Earth Fair
De Tolhuistuin in Amsterdam staat dankzij Strawberry Earth van 11 tot 12 oktober volledig in het teken van duurzaamheid. Strawberry Earth inspireert anderen om thuis en op het werk groene keuzes te maken. Dit proberen ze met evenementen, een blog en aanbiedingen van duurzame producten.

Strawberry Earth Fair opent hier dit weekend de reizende tentoonstelling ‘Design of the Future’. De expositie bestaat uit werk waarbij is nagedacht over wat de impact is van het design op onze wereld. ‘Wat maakt een ontwerp duurzaam?’, is de vraag waar de ontwerpers zich mee bezig houden.

Niet alleen duurzaam design is te zien op de Strawberry Earth Fair. Op het gebied van duurzame mode, film en eten is ook van alles te beleven. Denk aan een talkshow, workshops en een hangover-ontbijt op zondagochtend.

Locatie: De Tolhuistuin (IJ-ingang)
Buiksloterweg 5c, Amsterdam
Bestel hier kaartjes.

Over de auteur

Redactiestagiare bij OneWorld
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief