Wat is er te doen rond de Dag van de Duurzaamheid?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Voorlezen
Speciaal voor de Dag van de Duurzaamheid heeft  kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper (bekend van Het Zakmes en Morrison krijgt een zusje) een voorleesverhaal geschreven. Het verhaal wordt op om 09:00 uur voorgelezen op enkele honderden Nederlandse basisscholen. Ook enkele bekende Nederlanders en uiteraard Sjoerd Kuyper zelf zullen voorlezen! Aanmelden kan nog!

99 jongeren interviewen
De Verenigde Naties jongerenvertegenwoordiger duurzame ontwikkeling, Michaela Hogenboom, zal op 9.9.9 van 9 uur ‘s ochtends tot 9 uur ‘s avonds met een duurzaam voertuig door Nederland rijden om duurzame initiatieven te bezoeken en 99 jongeren te interviewen en op video vast te leggen over hun initiatief. 

Vragen stellen
Gedurende één dag kunnen ondernemers en consumenten met al hun vragen en ideeën over duurzaamheid terecht bij het  gratis telefoonnummer 0800 – 1155. Bekende Nederlanders en de directeuren van betrokken organisaties zullen ook de telefoon bemannen. Bellers maken kans op een fiets van de Postcode Loterij (consumenten) dan wel een gratis energiescan (bedrijven).

Ruil je badeendje om
Veel mensen weten niet dat badeendjes chemische stoffen als PVC kunnen bevatten. Chemische stoffen zijn in principe niet goed voor het milieu en de gezondheid. Vrouwen- en milieu organisatie WECF, Women in Europe for a Common Future is op zoek gegaan naar PVC- en ftalaatvrije badeendjes. Woensdagmiddag 9 september fietsen medewerkers van WECF door Leidsche Rijn om ouders de gelegenheid te geven hun badeendjes om te ruilen voor een nieuw gifvrij exemplaar. 

Zelf ook plannen om iets te organiseren? Ga voor inspiratie en aanmelden naar de site van de Dag van de Duurzaamheid. Je kunt hier ook een poster downloaden waarop je je activiteit kunt schrijven en zo iedereen laat weten wat je gaat doen. op 9-9 ga ik

Groene campus
Studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam gaan aan de slag met het verduurzamen van de campus.  Daarbij gaat het om het oplossen van grote vraagstukken maar ook om praktische zaken zoals het plaatsen van vogelhuisjes ter bevordering van de biodiversiteit en het maken van green graffiti.  Ook ziet deze dag  de GreenEUR het levenlicht; een studentenvereniging die zich inzet voor een duurzame universiteit.

Spaarlampenrace
In Meppel is het rennen en vliegen tijdens de  Spaarlampenwisselrace. Kinderen van een basisschool bezoeken ondernemers in de binnenstad van Meppel om een oude lamp op te halen en een nieuwe spaarlamp te overhandigen. De oude lampen worden meegenomen naar het kerkplein waar de verzameling aan wethouder Ton Dohle wordt aangeboden. De Milieufederatie berekent hoeveel CO2 -besparing dit uurtje spaarlampen wisselen heeft opgebracht.

Nieuwste snufjes
Op Landgoed de Reehorst in Driebergen laat de noviteitenmarkt de nieuwste innovatieve duurzame snufjes zien. Je vindt er alles over elektrisch vervoer, energieopwekkende fietsen, en windstroom.

Twee voor twaalf
Op tien hoger onderwijsinstellingen, in  Groningen,  Leeuwarden, Zwolle, Enschede, Utrecht,   Eindhoven, Nijmegen, Rotterdam, Maastricht, Delft en  Wageningen wordt om 11:58 uur (twee voor twaalf) precies dezelfde presentatie over duurzaamheid gegeven. De presentaties worden gehouden door duo’s van een ‘young professional’ en een student. Daarnaast zullen Arnold Heertje, Femke Halsema, Diederik Samsom en  Jan Terlouw deze presentaties opluisteren.

Eerlijke mode
Op 9.9.9 zetten Awearness Fair Fashion Events en de Provincie Gelderland overheden, ondernemers en consumenten aan tot meer duurzaamheid bij de productie en inkoop van kleding. Met onder meer een duurzame bedrijfskledingshow, een informatieve paneldiscussie,een  informatiemarkt én een fair fashion publieksshow. 

Vrije keuze stal
De opening van Nederlands eerste integraal duurzame stalconcept, de ‘vrije keuze stal’, op het bedrijf van Anton en Tiny Stokman in Koudum. Ongeveer 270 melkkoeien leven en werken in een nieuwe stal waarbij naast dierenwelzijn en arbeidsproductie ook energiewinning en milieu centraal staan. Er komen toonaangevende sprekers die hun visie geven over de nieuwe generatie melkveehouders: Cees ‘t Hart, CEO van Royal Friesland Campina en Louise Fresco – hoogleraar duurzame ontwikkeling aan de Universiteit Amsterdam.

Duurzaamste gemeente
Minister Ter Horst maakt de duurzaamste gemeente van Nederland bekend in Dudok in Den Haag. Ook ziet tijdens dit evenement de Lokale Duurzaamheidmeter het licht die voor iedereen inzichtelijk maakt  welke ambities en initiatieven een gemeente heeft op het gebied van duurzame ontwikkeling.

Zoneiland

Start van de bouw van het Zoneiland Almere. Voor het eerst in Nederland worden woningen verwarmd met zonne-energie. Nuon Warmte bouwt daarvoor het Zoneiland Almere en sluit dat aan op haar stadswarmtenet in nieuwbouwwijk Noorderplassen-West. Het zoneiland is met 7.000 m2 collectorenoppervlak het op drie na grootste in de wereld.

Windturbine plaatsen
Na twee weekenden intensieve voorbereidingen, gaan de bewoners van Spierdijk hun eigen gemaakte zelfbouw-windturbine plaatsen.  Daarnaast een buurtbijeenkomst die antwoord wil geven op de vraag: De regionale en internationale mogelijkheden van kleinschalige energieproductie: hoe krijgen we die met behulp van kunst op de landschapskaart?           

Tweedehands boeken
Books 4 Life is een groeiende keten tweedehands boekwinkels voor het goede doel die geheel  bemand wordt door vrijwilligers. Op 9.9.9 opent de vijfde vestiging: na Tilburg, Maastricht, Utrecht en Groningen volgt nu Eindhoven!      

Plannen voor duurzame stadswijk
SynCity09 is een bijeenkomst van een nieuw netwerk van jonge professionals dat onwaarschijnlijke combinaties van marktpartijen samenbrengt en  zo tot innovatieve producten voor duurzame stedelijke ontwikkeling wil komen. Een team van experts kiest  uiteindelijk 5 business cases met het meeste potentieel. Uitgangspunt van de sessie is de Binckhorst in Den Haag, dat in de toekomst een bruisende stadswijk moet worden waar gewoond, gewerkt en gerecreëerd wordt.                

Duurzaam eten
In Kasteel Sterkenburg in Driebergen-Rijssenburg opent het Praktijkcentrum Duurzame Voeding, waar wetenschap en praktijk, koks en landbouwers bij elkaar komen om te werken aan een uniforme benadering van duurzaam voedsel. Het Praktijkcentrum zal workshops en kookcursussen gaan verzorgen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons