Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Dat er duurzaamheidcriteria komen voor de sojateelt en -handel is volgens het Productschap Margarine Vetten en Oliën, de voorzitter van de Taskforce Duurzame Soja belangrijk. “Hoe sympathiek het ook is, het zet weinig zoden aan de dijk als wij in Europa minder vlees gaan eten. In Aziatische landen neemt de vleesconsumptie nu eenmaal toe. Het is dus belangrijk dat er goede internationale afspraken komen, via bijvoorbeeld de Ronde Tafel voor duurzame soja (RTRS) die wij ook steunen. Daarin moeten dan niet alleen Europese, maar ook Aziatische en Amerikaanse partijen zitten.” Over de geloofwaardigheid van deze RTRS zijn de meningen verdeeld.

Groene soja
Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Vegetariërsbond “is voor vlees veel meer soja nodig, dan voor de sojaburger die je in de supermarkt kunt kopen. Voor de productie van 1 kilo vlees, is 7 kilo soja nodig. Als de hele wereld zou overstappen op het eten van sojaburgers in plaats van vlees, heb je een heel goede oplossing voor het ontbossingsprobleem.”

UNICODE
Sojateelt in São Borja, Brazilië.
Door: Jefferson Bernardes

Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum benadrukt dat er sinds 2007 de ‘groene soja’ is, waarmee hij doelt op de soja die voldoet aan de Basel Criteria van het Wereld Natuur Fonds. “De belangrijkste criteria daarvan zijn dat de soja wordt gehaald uit gebieden die niet recentelijk, sinds 2004, zijn ontbost en dat ecologisch waardevolle gebieden niet worden aangetast. Dit houdt dus in dat de soja dan van reeds bestaande akkers komt, die er zijn om soja te verbouwen, of uit gebieden waar geen bos gekapt hoeft te worden om soja te verkrijgen.” Die soja wordt door een aantal bedrijven gebruikt voor vleesvervangers, eieren of zuivel.

Bedrijfsleven aanpakken
Fair Food onderstreept het belang van een politieke aanpak. “Het is schandalig dat de verantwoordelijkheid nu vanuit de politiek alleen bij de burger wordt gelegd, het veilige terrein.”

Kortom, als consument kun je het niet alleen, maar door sojaburgers te eten in plaats van vlees, help je het regenwoud wel degelijk.

Foto boven: Vegetarische burger, CC

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief