Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Wetenschappers van de University of Stellenbosch _materials_processes_plant_land_minewerken momenteel samen met het Deense biotechnologiebedrijf Aresa aan de zogeheten RedDetect techniek. De twee bouwen voort op een door Aresa ontwikkeld plantje dat rood kleurt als het stikstof bespeurt die vanuit landmijnen in de grond lekt. Dit plantje, de Thales cress is echter te klein om van een afstandje te bespeuren vandaar dat de wetenschappers de techniek nu ook in tabaksplanten hebben ingebouwd.

 

Rood pigment
Tabaksplanten produceren normaal gesproken alleen maar rood pigment in hun bloemen. Dit wordt veroorzaakt door een natuurlijk stofje dat anthocyanin heet en ook in appels en tomaten voorkomt. Bij de genetisch gemanipuleerde tabaksplanten, die het gen van de Leeuwenbek getransplanteerd hebben gekregen, wordt de anthocyanine in de bladeren van de plant ook actief als de grond vervuild is met explosieven afkomstig uit landmijnen.

 

landmijnenEconomische groei
Landmijnen liggen in meer dan 75 landen in de wereld onder de grond. Vooral landen als Angola, Afghanistan, Burundi, Bosnië, Cambodja, Tetsjenië, Colombia, Irak en Nepal kampen met het probleem. Landmijnen zijn niet alleen sluipmoordenaars die veel slachtoffers maken onder kinderen en burgers vaak zijn ze ook een belemmering voor de economische groei van het betreffende land doordat de beroepsbevolking verminkt is en wegen en landbouwgebieden vaak niet toegankelijk zijn.

 

speurrat landmijnSpeurratten
Nu worden landmijnen nog vaak opgespeurd door mensen met stokken, speurhonden en zelfs speurratten. Dit zijn echter dure opsporingsmethodes. De zaden van de blozenden tabaksplanten zouden via vliegtuigjes of via speciale waterpistolen over een met landmijnen gevuld stuk grond kunnen worden uitgesproeid.

 

De gemanipuleerde tabaksplanten worden momenteel in de Balkan al getest. Om te kijken hoe de plant op andere weersomstandigheden reageert, zal hij binnenkort ook op een proefterrein in Zuid-Afrika een ronde proefdraaien.


Meer info

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief