Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De plant verbruikt weinig water en produceert veel biomassa, vertelt bedrijfsontwikkelingsmanager Hywell Cook aan ABC News. De plant kan verbouwd worden op land dat door droogte voorheen onbruikbaar werd geacht. De agaveplant is tevens rijk aan vezels, wat ‘m een goede grondstof maakt voor groene energie.

De planten worden platgestampt, waarna de vezels als biomassa worden gebruikt voor groene stroom en het sap voor ethanol, schone brandstof. De fabriek waar dit gebeurt, komt naast de plantage te staan. Ieder jaar moet de fabriek zo’n 200.000 Megawatt aan energie gaan opleveren. De ethanol wordt bewaard en gebruikt voor het ontwikkelen van brandstof of het maken van plastic en andere producten.

Tequilaplant in Atherton Tablelands

Op dit moment ligt de grootste agaveplantage in het gebied Tequila in Mexico, waar de planten worden verbouwd voor de productie van de gelijknamige alcoholische drank. Als het huidige plan doorgaat wordt MSF Sugar de hoofdverbouwer van agave. Het klimaat in Queensland lijkt veel op dat van Mexico, dus de verwachting is dat de plant er goed zal groeien. Het gebied waar de plantage komt heet de Atherton Tablelands. Daar gaan volgende maand als test 10.000 planten in de grond. De eerste grote bruikbare oogst is gepland voor 2020.

Foto header: Flickr

Over de auteur

Fiona is redactiestagiair bij Werelddoeners en Masterstudent Filosofie.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500