Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het wildreservaat, dat de omvang heeft van Zwitserland, is het grootste ongerepte wildreservaat van Afrika. Via een turbine in de dam wil Magufuli de kracht van het stromende water van de Rufiji-rivier gebruiken om elektriciteit op te wekken. 

Magufuli staat bekend om zijn controversiële infrastructuurplannen en wordt niet voor niets de ‘bulldozer’ genoemd. 

Medewerker van de International Union for Conversation of Nature, Remco van Merm zegt tegen The Guardian bezorgd te zijn over de negatieve gevolgen van dit project op het reservaat. ‘De dam zal zorgen voor overstroming van het habitat van deze wilde dieren, zoals de bedreigde zwarte neushoorn. Stroperij en andere illegale activiteiten zullen ook toenemen, doordat het gebied beter toegankelijk zal worden.’

Daarnaast denkt van Merm ook dat negatieve gevolgen zal hebben op de visserij, landbouw en inkomsten van de lokale bevolking stroomafwaarts. De dam zal Tanzania’s economie ook op andere manieren beïnvloeden. Tanzaniaanse reisexperts vermoeden dat de dam het toerisme zal beïnvloeden. Zonder wildlife is er geen toerisme. Het toerisme vormt 15 procent van Tanzania’s BBP.

Daarnaast zou gas ook een alternatief kunnen zijn om elektriciteit op te wekken. In Tanzania zijn natuurlijke gasbronnen gevonden. Maar deze optie is ook niet duurzaam en goed voor het milieu.

Maar of Magufuli’s plan haalbaar is?

Unesco heeft al laten weten dat de president niet door kan gaan met zijn plannen, vanwege de werelderfgoedstatus van het park. Het comité van het werelderfgoed zal in juli bijeenkomen om over het Selous-wildreservaat te spreken. De afgelopen jaren heeft Unesco meerdere keren de Tanzaniaanse regering opgeroepen om niet door te gaan met de bouw van de dam.

Het is niet de eerste keer dat de mogelijke komst van een dam op verzet stuit. Veel inheemse bevolkingsgroepen in Midden-Amerika hebben te lijden onder dergelijke grote investeringsprojecten.

Foto header: Flickr

Over de auteur

Sophie Koolma is redactiestagiair bij OneWorld en studeert International Studies aan Universiteit Leiden. Zij schrijft vooral over …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500