Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

The Independent meldt dat de pop het jongere broertje is van een al bestaand Afghaans meisjeskarakter. Beide kinderen dragen traditionele Afghaanse kleding en hebben een Afghaanse naam. De jongen heet Zeerak, wat ‘slim’ betekent in twee officiële Afghaanse talen, en het meisje heet Zari, wat ‘schimmering’ betekent. Hoewel in Afghanistan alleen in stedelijke gebieden televisie wordt gekeken, bereikt het programma toch veel mensen doordat het ook wordt uitgezonden op de radio.

Respect voor vrouwen

De twee karakters zijn een onderdeel van een grotere groep lokale karakters die gelanceerd zijn door Sesamstraat in Bangladesh, India en Egypte. Sesamstraat, Baghch-e-Simsim in het Afghaans, voegde deze Afghaanse jongen toe om kinderen te leren respectvol om te gaan met vrouwen. Volgens Massood Sanjer, de baas van de zender waar Sesamstraat in Afghanistan op wordt uitgezonden, is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. In Afghanistan gaan veel meisjes niet naar school en is het analfabetisme onder vrouwen een van de hoogste in de wereld. ‘Omdat ons land wordt gedomineerd door mannen, moeten we bewust jongens leren dat vrouwen respect verdienen. Door het introduceren van een mannelijk karakter dat een vrouwelijk karakter respecteert,  leren kinderen dat een broertje en zusje evenveel respect verdienen.’

De producent hoopt dat de nieuwe karakters zoals Zeerak en Zari de komende jaren ook in andere Moslim landen worden geïntroduceerd. 

Foto header: Youtube

Over de auteur

Fiona is redactiestagiair bij Werelddoeners en Masterstudent Filosofie.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500