Oude schelpen tonen klimaatverandering

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Amerikaanse en Canadese onderzoekers gebruikten een nieuwe methode om de zeefossielen te bestuderen en zodoende meer te weten te komen over de temperatuur van miljoenen jaren geleden. Daarmee wordt elke oude schelp of stuk koraal een soort klimaatthermometer.

Opgeslagen in het fossiel 

"Alle informatie die nodig is om de temperatuur te meten van het aardoppervlak op het moment dat het dier leefde, is opgeslagen in het fossiel zelf", zegt Rosemarie Came vanSchelpen1 het California Institute of Technology. De uitkomsten van haar onderzoek verschijnen in het blad 'Nature'.

 

De nieuwe methode is gebaseerd op een studie naar zeldzame zuurstofclusters en koolstofisotopen die samenklonteren. Dit samenklonteren is afhankelijk van de temperatuur van het aardoppervlak. Het gebeurt meer bij lage temperaturen en minder bij hoge temperaturen.

De schelp is de thermometer 

Als de onderzoekers weten hoe oud het zeefossiel is en als ze meer weten over de concentratie van de isotopen, kunnen ze meer zeggen over de temperatuur van het zeewater waarin ze leefden. "De schelp is de thermometer", zegt John Eiler, professor in de geochemie en medewerker van het onderzoek. 

 

"Ons onderzoek liet zien dat er een grote klimaatverandering is geweest. Toen er veel CO2 in de atmosfeer was, was de temperatuur in de tropische oceanen tamelijk hoog, zo'n 34° C", zegt Eiler. "Als je erin zou stappen, zou je denken dat het een behoorlijk warm bad was."

 

De onderzoekers denken dat ze het fossiele bewijs hebben gevonden dat veranderingen in de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer samenhangen met temperatuurveranderingen. "Het laat zien dat CO2 een krachtige katalysator is voor klimaatveranderingen in de geschiedenis van de aarde", aldus Eiler.

Lees het hele verhaal bij Planet Ark

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons