Onderzoek: we willen het échte Afrika (of Azië) zien

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Waarom gaan Nederlanders op vakantie in ontwikkelingslanden? En wat doen ze daar? Liggen ze aan de rand van het zwembad of gaan ze op zoek naar de lokale cultuur, ook buiten de betreden paden? In opdracht van OneWorld onderzocht NCDO in samenwerking met TNS NIPO de tijdsbesteding en motieven van Nederlanders die ver over-zee de batterijen weer opladen.


Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders bijna een op de vijf vakanties in een arm of opkomend land vieren. Achtenvijftig procent van de Nederlanders viert alleen vakantie in rijke landen; slechts 5 procent gaat altijd op vakantie in een ontwikkelingsland (de representatieve steekproef bestond uit 1084 mensen die de afgelopen drie jaar gezamenlijk 2727 vakanties vierden).
In de categorie ‘arme en opkomende landen’ is Turkije veruit het populairst, gevolgd door Kroatië en Egypte. Echt arme landen als Sri Lanka en Kenia trekken relatief weinig Nederlandse toeristen. De meest geliefde rijke landen zijn Nederland (18%), Frankrijk (15%) en Duitsland (12%). 


Top 10 reisbestemmingen in ontwikkelingslanden (%)


Van de Nederlanders die naar ontwikkelingslanden op vakantie landen gaan, geeft ruim driekwart aan dat zij tijdens die vakantie in meer of mindere mate contact hadden met de inwoners (personeel als obers of chauffeurs wordt hiermee niet bedoeld). Een derde van de Nederlanders heeft ‘veel’ of zelfs ‘heel veel’ contact met lokale bevolking. Mannen hebben overigens vaker contact met de bevolking dan vrouwen.
Interessant is dat zogeheten ‘authentiek toerisme’ (waarbij reizigers op zoek gaan naar ‘het echte Afrika’ of ‘het onontdekte Azië’) door relatief veel Nederlanders aantrekkelijk wordt gevonden. Een kwart eet bij mensen thuis, een op de vijf bezoekt een school of weeshuis en een op de tien boekt een slum tour.


Contact met de lokale cultuur (%)


In welke mate doen Nederlanders kennis op van de lokale cultuur en gebruiken? Iets meer dan de helft zegt ‘veel’ of ‘heel veel’ lokale cultuur op te snuiven tijdens hun vakantie in een ontwikkelingsland. Bijna een op de tien zegt ‘helemaal niet’ in contact te komen met lokale omgangsvormen en kunst. Dit zijn vermoedelijk mensen die een ‘all inclusive’-vakantie boeken en het resort nauwelijks verlaten.
Nederlanders leren de cultuur vooral kennen door de markt te bezoeken en de lokale keuken te proeven (zie grafiek; bij deze vraag waren meerdere antwoorden mogelijk). Ook hier zijn activiteiten die onder ‘authentiek toerisme’ vallen redelijk populair, zoals een dorpsfestival bijwonen (een op de drie vakantiegangers) of lokale dansen en muziek leren (een op de acht).


Hoe leert u de cultuur kennen in een ontwikkelingsland? (%)

 


Tot slot: waarom gaan Nederlanders naar ontwikkelingslanden? De overvloedige aanwezigheid van zon wordt het meest genoemd (23%), samen met cultuur (23%), waarmee zowel de sfeer en lokale gebruiken wordt bedoeld als specifieke kunstschatten (tempels, musea, et cetera).


Redenen om in een ontwikkelingsland op vakantie te gaan (%)


Opvallend is dat het verkennen van onbekend terrein door weinigen als belangrijkste reden wordt genoemd. Slechts 6% zegt lange (vlieg)reizen voornamelijk te maken vanwege ‘nieuwsgierigheid naar andere landen’ of omdat ‘er nog maar weinig mensen zijn geweest’. Het ziet er dus naar uit dat de Nederlander die op zoek is naar authenticiteit, voorlopig weinig landgenoten zal tegenkomen − mits hij georganiseerde dorpsbezoeken en slum tours mijdt.


Meer weten? Surf naar www.ncdo.nl/toerisme


Foto: Dogon in Tireli door Wouter van Beek
 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons