Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Een visnet met een nooduitgang voor kleine visjes. Met dit idee heeft een Britse student de prestigieuze James Dyson award gewonnen.

Grote vissersschepen vangen met hun sleepnetten veel vissen die nog te klein zijn om op te eten. Deze ‘bijvangst’ wordt door vissers teruggeworpen, maar helaas hebben ze dan al wel het loodje gelegd. Nergens voor nodig, dacht de jonge Britse ontwerper Dan Watson. Hij bedacht SafetyNet: een systeem van kleine verlichte ringen, die in te bouwen zijn in vissersnetten. De ringen zijn zo klein dat alleen de allerkleinste visjes de vrijheid tegemoet kunnen zwemmen. Grote vissen eindigen alsnog in de pan. 

Vissenpsychologie
De ringen kunnen volgens de ontwerper het best bovenin het net geplaatst worden. Volgens de vissenpsychologie, zwemmen kleine visjes namelijk naar boven als ze willen vluchten, terwijl grotere vissen juist naar beneden zwemmen bij een ontsnappingspoging.  Door de vissennooduitgang wordt de vangst van zeldzame vissoorten tegengegaan, en blijft nog niet uitgegroeide visjes een nutteloze dood bespaart.  

De James Dyson award, vernoemd naar de uitvinder van de zakloze stofzuiger, wordt ieder jaar uitgereikt aan een creatief idee dat een oplossing biedt aan een wereldprobleem.

Lees hier meer…

Beeld: cc

 

 

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief