Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Via de site konden bezoekers van Oneworld.nl stemmen op portretten van 29 Mannen en Vrouwen van de Wereld die zich belangeloos inzetten voor een ander. Dat leverde ruim 5000 stemmen op. Omdat de vijfde en zesde plaats een gelijk aantal stemmen kende, besloot de redactie zes in plaats van vijf genomineerden uit te roepen.

 

Inspirerende aanmeldingen
De redactie van OneWorld kreeg tientallen inspirerende aanmeldingen binnen voor het project Man/Vrouw van de Wereld, een kleine greep: Zo nam Kim Vogel vier Oegandese weeskinderen onder haar hoede, Ruben Collin richtte Music Mayday op, plastisch chirurg Adriaan de Blecourt reist een keer per jaar naar Oeganda om daar kinderen met hazenlippen en brandwonden te opereren en Noa Lodeizen richtte een stichting op die jongeren in Zuid-Afrikaanse gevangenissen ondersteunt.

ank oosting
Vrouw van de Wereld Ank Oosting:
"Er is niets fijner dan te geven."

Vakjury
Uit al deze bijzondere aanmeldingen selecteerde de redactie 29 wereldburgers die zich gepassioneerd inzetten voor een betere wereld. Zij kregen een plekje op de site, een T-shirt en de titel Man/Vrouw van de Wereld. Bezoekers van de site konden vervolgens stemmen op hun favoriete Man/Vrouw van de Wereld. Op 19 februari kiest een vakjury in de Rode Hoed in Amsterdam uit de zes wereldburgers die de meeste online stemmen behaalden, de ‘Man/Vrouw van de Wereld 2008’. De winnaar krijgt een cheque van € 1.500 (beschikbaar gesteld door NCDO/KPA). De jury bestaat uit Tanja Lubbers (directeur Llink), Isolde Hallensleben van o.a De Wereld Draait Door en stichting Chakana, en Peter van Lier, directeur Global Village Media.

 

De zes genomineerden zijn:

 

Erik Visser, een kunstenaar die zijn talent inzet voor kansarme kinderen in de Braziliaanse sloppenwijken. 

Leonie van Kuijk, een 23-jarige die zich inzette voor leprapatiënten in India. 

Ingrid Roosenboom, voorzitter van het Comité Anti Stierenvechten.
 

Arnold Brouwer, bedenker van een plan om samen met kinderen moestuinen aan te leggen in de Boliviaanse hoogvlakte.
 

Anna Chojnacka, oprichtster van de 1%club een initiatief om armoede structureel op te lossen.
 

Debora Heijne en Helen Arenz, zegden hun baan op om een kookstudio en naaiatelier voor vrouwen van andere afkomst op te zetten. 

 

Over Man/Vrouw van de Wereld

Er zijn veel mensen die zich gepassioneerd inzetten voor een betere wereld. Deze wereldburgers zijn vaak niet op zoek naar erkenning, maar OneWorld.nl wil die wel geven en deze mensen en hun initiatieven in het zonnetje zetten en daarmee anderen inspireren.

De nieuwe aanpak van ontwikkelingssamenwerking

Donderdag 19 februari 2009 om 20.00 uur in De Rode Hoed

 

De kritiek op ontwikkelingssamenwerking neemt toe. Het vertrouwen daalt. De burger klaagt steeds meer over dure overhead (de strijkstok) en vraagt zich af of het allemaal wel helpt. Uit het jaarlijkse onderzoek van tijdschrift onzeWereld ‘Doe je genoeg voor een betere wereld?’ zegt de helft van de ondervraagden de Nederlandse bijdrage aan ontwikkelingshulp het liefst te zien dalen. Eenderde is van plan zelf minder te geven.

 

Wat moeten ontwikkelingsorganisaties doen om dat vertrouwen terug te winnen? Waarom is het vertrouwen in de ‘doe-het-zelvers’ met hun eigen particuliere project groter? Gaan mensen minder geven nu de economie gas terugneemt?

Een debat met: Jan Jaap Kleinrensink (directeur Internationale Programma’s Plan Nederland), Manuela Monteiro (directeur Hivos), Annie Manders (belangenbehartiging kleine particuliere initiatieven, Partin), Diana van Maasdijk (onafhankelijk adviseur voor particulieren en organisaties die actief zijn op filantropisch gebied) en Diederick Koopal (creative director van TBWA/Company Group).

Cabaretier Johan Goossens brengt die avond een klein deel van zijn show A-Boom!

 

Op deze avond wordt bovendien de ‘Man/Vrouw van de Wereld 2008’ bekend gemaakt. Dit initiatief van OneWorld.nl richt de schijnwerper op bijzondere mensen die zich gepassioneerd inzetten voor een betere wereld: zie www.manvrouwvandewereld.nl. Op 19 februari kiest een jury uit zes genomineerden die de meeste online stemmen behaalden, de ‘Man/Vrouw van de Wereld 2008’. De winnaar krijgt een cheque van € 1.500 (beschikbaar gesteld door NCDO/KPA).

De jury bestaat uit Tanja Lubbers (directeur Llink), Isolde Hallensleben van o.a De Wereld Draait Door en stichting Chakana, en Peter van Lier, directeur Global Village Media.

 

Gespreksleider: Yoeri Albrecht (journalist)

 

Organisatie: OneWorld.nl en onzeWereld in samenwerking met De Rode Hoed. Per 1 januari 2009 maken OneWorld en onzeWereld deel uit van de stichting Global Village Media.

 

Datum:                       donderdag 19 februari 2009

Plaats:                        De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam

Aanvang:        20.00 uur, ontvangst vanaf 19.00 uur

Toegang:        € 7,50 in de voorverkoop via www.rodehoed.nl / € 8,50 aan de deur.

                        Thuis uitgeprint kaartje met barcode tonen aan de kassa!

Informatie:     www.onzewereld.nl of www.oneworld.nl en www.rodehoed.nl of telefonisch via 020-638 56 06 tijdens kantooruren

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief