Nederlandse brievenbusfirma creëert ecologische ravage in Peru

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Aurelio Chino Dahua vertelde onlangs zijn verhaal tijdens een discussiemiddag over de situatie. Pluspetrol is een van oorsprong Argentijns bedrijf dat in veel Latijns-Amerikaanse landen rechten heeft om naar olie te boren. Het moederbedrijf staat formeel geregistreerd in Nederland, in verband met het gunstige belastingklimaat. In 2000 kocht Pluspetrol de rechten om olie in het gebied te winnen, waar al wel eerder olie werd gewonnen. Hoewel Pluspetrol sinds augustus is vertrokken, heeft het volgens Chino nooit enige poging ondernomen om de problemen die zij hebben veroorzaakt op te lossen.

Vissen sterven uit. Grote stukken bos zijn gekapt en overal ligt olie

Ravage
De ravage is enorm, zo somt Chino op: “door dat het afvalwater in de rivier terecht komt, sterven de vissen uit. Grote stukken bos zijn gekapt en overal ligt olie. De bodem is vervuild door de zware metalen die in de grond terecht zijn gekomen. Wellicht zijn die zware metalen de verklaring waarom honderden kinderen met mysterieuze wonden rondlopen.”   

Volgens hem is de plaatselijke bevolking in opstand gekomen, maar heeft zij het gevoel dat niemand naar hen luistert: de lokale en landelijke overheid kijkt weg en het bedrijf gaat iedere vorm van serieus overleg uit de weg. Daarmee weigert het bedrijf zijn verantwoordelijkheid te nemen, zo stelt Chino.

Tami Okamoto Mendoza, een activist die al jaren onderzoek doet naar de situatie, zegt dat Pluspetrol alleen maar reageert wanneer de bevolking er gezamenlijk werk van maakt. Volgens haar is er tot nog toe “geen enkele vorm van compensatie, terwijl er aantoonbare hoeveelheden van zware metalen in het bloed van de bevolking terecht komen”.

Help me, om de Nederlandse overgeid verantwoordelijkheid te laten nemen

Nederlandse verantwoordelijkheid
Aangezien de Nederlandse overheid zich niet bewust is van de activiteiten van Pluspetrol in het gebied en het bedrijf zonder problemen in Nederland accepteert, speelt ook de Nederlandse overheid een kwade rol, aldus Chino. “Help me om de Nederlandse overheid zijn verantwoordelijkheid te laten nemen.”

Chino en zijn medestanders zoeken naar juridische en andere mogelijkheden om het bedrijf hun verantwoordelijkheid te laten nemen. Aangezien Pluspetrol in Nederland geregistreerd staat, bekijken zij de opties om Pluspetrol via het Nederlandse juridische systeem aan te klagen. Volgens Prof. Dr. Willem van Genugten, hoogleraar internationaal recht aan de Universiteit van Tilburg, zijn moederbedrijven in dit soort gevallen tegenwoordig juridisch aansprakelijk voor dochterbedrijven die opereren in andere landen. Er is dus hoop voor Chino: Pluspetrol zou zich niet mogen kunnen verschuilen. Maar er is nog een lange weg te gaan.

Dit artikel is gebaseerd op een discussiemiddag op 24 november, georganiseerd door Hivos, TNI, SOMO en Milieudefensie.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons