Mobieltje verrijkt Afrikaanse media

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Nana2Nana Wilson (35) uit Buea, Kameroen

Nana schreef al voor de Engelstalige krant The Post Newspaper en is sportcorrespondent voor het Amerikaanse nieuwsstation Voice of America (VOA). Vorig jaar volgde hij de training van Voices of Africa Media Foundation. Nana publiceert niet alleen over sport, maar deed het afgelopen jaar ook verslag van studentendemonstraties en het bezoek van de Paus.

‘Veel collega-journalisten in Kameroen lachen me uit. Ze begrijpen niet hoe ik met een mobiele telefoon een reportage kan maken. Ook zijn geïnterviewden allereerst sceptisch. Om hen te overtuigen geef ik ze de link waarop mijn reportages verschijnen. Vaak reageren ze dan erg positief. Voordeel van filmen met een mobieltje is dat je amper opvalt. Dit geeft je de kans dingen te filmen die je niet met een professionele camera kan vastleggen. Zo slaagde ik erin te filmen in de gevangenis van Buea.

 

PerisPeris Wairimu Wanjohi (23) uit Meru, Kenia

Peris is in oktober 2008 gestart met de training van Voices of Africa  tot mobiele reporter. Ze is vooral geïnteresseerd in sociale onderwerpen.  Ze heeft reportages gemaakt over een blindenschool, overeen bakkerij die wordt gerund door 120 (!) vrouwen en over slachtoffers van het verkiezingsgeweld.

‘Journalisten in Kenia werken nog heel traditioneel. Ze worden wel getraind in het gebruik van nieuwe media zoals internet, maar stappen er nog amper op over. Dit is raar omdat vooral de jongeren steeds meer gebruik maken van internet. Ook richten traditionele media zich nog altijd sterk op negatieve berichtgeving. Met op de voorpagina een artikel over mensen die van de honger sterven, verkopen de kranten beter. Zo ontstaat echter een eenzijdig beeld van Afrika. Ik probeer daarom positieve verhalen te maken. In Kenia heerst nog altijd het idee dat vrouwen geen baan moeten hebben maar in de keuken thuishoren. Met items over krachtige, zelfstandige vrouwen probeer ik dat beeld bij te stellen.

 DanielDaniel Nana Afora (25) uit Accra, Ghana

Daniel heeft van juli tot en met december 2008 de training van Voices of Africa gevolgd. Hij probeert zoveel mogelijk reportages te maken van onderwerpen waar de reguliere media weinig aandacht aan besteden.

‘Ghana heeft een heel open medialandschap, journalisten kunnen schrijven wat ze willen. Ook is er steeds meer aandacht voor burgerjournalistiek. Sommige mediabedrijven trainen lokale mensen in het maken van filmpjes. Ook riep een tv-station burgers onlangs op filmpjes over hun eigen gemeenschap op te sturen. Enerzijds zorgt dit voor een genuanceerder beeld van Afrika, anderzijds geeft het burgers macht zaken aan te kaarten.

Zo kwam ik onlangs langs een belangrijk kruispunt waar jongens het verkeer aan het regelen waren. De verkeerslichten bleken het al drie maanden niet te doen. Politiemensen die het verkeer moesten leiden, bleven weg. Omdat je op elk moment van de dag tegen een interessant verhaal kan aanlopen, had ik mijn telefoon bij me. Ik interviewde de jongens en het item werd de volgende dag overgenomen door een radiostation. Dit zorgde voor een publiek debat en binnen twee dagen heeft de politie de situatie opgelost.


 Voices of Africa Media Foundation is een in 2006 opgerichte Nederlandse stichting die de mediafunctie in Afrika wil versterken. Door meer Afrikanen een actieve rol te laten spelen in de berichtgeving over hun eigen continent moet in de rest van de wereld een genuanceerder beeld van Afrika ontstaan. De stichting helpt jonge Afrikanen ervaring op te doen en een bestaan op te bouwen in de mediasector.  
 Deze reportage is een samenwerking tussen OneWorld en OnzeWereld. De volledige interviews zijn te lezen in het juli/augustus nummer van OnzeWereld dat morgen uitkomt. Beeld: Jeroen van Loon.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons