Kaart Noordpool laat mogelijke conflictgebieden zien

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

NoordpoolEen team van de Britse Durham University baseerde het ontwerp op historische en lopende conflicten over territorium. Dat leverde een kaart op met mogelijke 'hotspots' die in de toekomst tot botsingen tussen landen zouden kunnen leiden. Vorig jaar nog haalden Russische wetenschappers zich de woede van andere landen aan de Noordelijke IJszee op de hals, toen ze hun nationale vlag plantten op de zeebodem van de Noordpool.

Toekomstige claims
De Britse wetenschappers hopen dat de kaart politici en beleidsmakers zal informeren over de territoriale wateren in het noordpoolgebied. "Het hoofddoel is om discussies en debatten te voorzien van correcte informatie, want eerlijk gezegd hoor ik veel onzin over wie wat kan claimen", legt Martin Pratt uit, directeur van de International Boundaries Research Unit (IBRU). "De meeste kaarten die ik heb gezien in de media zijn heel simpel", voegt Pratt toe. "Wij hebben geprobeerd alle bij ons bekende claims te verwerken in de kaart, zoals afgesproken grenzen tussen landen en gebieden die in de toekomst nog geclaimd zouden kunnen worden."

Software
Het Britse team heeft speciale software gebruikt om de grenzen van landen te reconstrueren en te identificeren welke gebieden een bron van toekomstige conflicten zouden kunnen zijn. "Alle kustlanden aan de Noordelijke IJszee hebben recht op de grondstoffen die tot 370 kilometer van hun kustlijn verwijderd zijn", zegt Pratt. "We hebben speciale geografische software gebruikt om te kijken waar die claims overlappen."

Terug op de agenda
Volgens Pratt zijn er een aantal factoren waardoor territoriale claims weer

noordpool1
Foto: CC

terugkomen op de politieke agenda. "Het veiligstellen van de energietoevoer zorgt voor een groeiende interesse in het gebied. Doordat het ijs op de Noordpool elke zomer harder smelt, zien landen steeds meer de potentie van het noordpoolgebied", vertelt hij aan BBC News. Cijfers van een Amerikaans geologisch instituut laten zien dat de bevroren regio naar schatting meer dan 90 miljard vaten olie bevat.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons